Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην Ουκρανία θα αυξήσει τη μετάδοση της Covid, προειδοποιώντας ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων κινδυνεύει από σοβαρή νόσηση καθώς τα αποθέματα οξυγόνου είναι εξαιρετικά χαμηλά.

«Οι μολυσματικές ασθένειες επωφελούνται ανελέητα από τις συνθήκες που δημιουργούνται από τον πόλεμο», είπε ο Δρ. Bruce Aylward, ανώτερος σύμβουλος στον ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στη Γενεύη, προειδοποιώντας ότι οι πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες και θάνατο σε καιρό πολέμου.

Τουλάχιστον τρία μεγάλα εργοστάσια οξυγόνου είναι πλέον κλειστά στην Ουκρανία λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι οι ιατρικές προμήθειες που παραδόθηκαν στο Κίεβο πριν από την εισβολή της Ρωσίας είναι προς το παρόν μη προσβάσιμες. Ο Τέντρος ζήτησε έναν ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο για την παράδοση ιατρικών προμηθειών στην Ουκρανία. Υπάρχει επίσης έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων και ινσουλίνης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι η μαζική μετακίνηση ανθρώπων θα αυξήσει τη μετάδοση της Covid, ασκώντας επίσης αυξημένη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις γειτονικές χώρες.

«Πριν από την εισβολή, η Ουκρανία είχε αύξηση των κρουσμάτων Covid-19», είπε ο Τέντρος στη συνέντευξη Τύπου. «Τα χαμηλά ποσοστά τεστ από την έναρξη της επιχείρησης σημαίνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική μη ανιχνεύσιμη μετάδοση σε συνδυασμό με χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να νοσήσει σοβαρα».

Ο Τέντρος είπε ότι οι εγκαταστάσεις υγείας έχουν δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου - χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία. Όταν ρωτήθηκε να ονομάσει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο, ο επικεφαλής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Μάικ Ράιαν, είπε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δεν θέλει να εμπλακεί στην πολιτική. Ωστόσο, ζήτησε από τη Μόσχα να επανεξετάσει τη θέση της.

Ο Ράιαν είπε ότι ο ΠΟΥ παραδίδει χειρουργικό εξοπλισμό για μοσχεύματα δέρματος και οστών και ακρωτηριασμούς. Ένα φορτίο έξι τόνων ιατρικών προμηθειών για φροντίδα τραυμάτων και χειρουργικές επεμβάσεις θα φτάσει στην Πολωνία την Πέμπτη για να καλύψει τις ανάγκες 1.000 ασθενών και άλλες προμήθειες για να βοηθήσει 150.000 ανθρώπους, είπε ο Τέντρος.

Η Ουκρανία υπέστη αύξηση 555% των κρουσμάτων Covid, κυρίως λόγω της όμικρον, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας