Ανατροπή στα ποσοστά των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με CoViD, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ποσοστό πάνω από 35% των διασωληνωμένων, δηλαδή ένας στους τρεις, είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Η αναλογία απέχει σημαντικά από την αρχική και αποδίδεται στην μεγάλη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (7,5 εκατομμύρια άτομα), έχουν πλέον κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της CoViD, ενώ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση. 

Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των εμβολιασμένων, είναι λογικό να αυξάνεται και το ποσοστό των διασωληνωμένων από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν περίπου 5,7 εκατομμύρια. Τα ποσοστά των εμβολιασμένων που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν μόλις 7,27%.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν ανέλθει σε 6,3 εκατομμύρια, οι διασωληνωμένοι που προέρχονταν από αυτή την ομάδα είχαν διπλασιαστεί το τέλος Οκτωβρίου (15,2%).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, το σύνολο των διασωληνωμένων θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είτε επειδή το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία είτε επειδή υπάρχουν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως από αυτό.

 Διακύμανση διασωληνωμένων 

 Ημερομηνία Εμβολιασμένοι  Ανεμβολίαστοι
 31 Αυγούστου 2021  7,27% 92,73%
30 Σεπτεμβρίου 2021   10,12% 89,88%
 31 Οκτωβρίου 2021 15,2%  84,8%
 30 Νοεμβρίου 2021 20,29%  79,71%
 31 Δεκεμβρίου 2021 13,72%  86,28%
 31 Ιανουαρίου 2022 21,53%  78,47%
 28 Φεβρουαρίου 2022 28,57%  71,43%
 17 Μαρτίου 2022  35,63% 64,37%

Εξήγηση

Σε μελέτη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το iatronet.gr, οι επιστήμονες Παναγιώτης Μπούτος και Όλγα Σιτσιάνη ανέλυσαν όλες τις μεταβλητές μέσω ενός πολύπλοκου μαθηματικού μοντέλου και κατέληξαν στο ότι η ολοκληρωτική (100%) εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν πρόκειται να αποτελεί ποτέ βέλτιστη στρατηγική.

Επίσης, η εμβολιαστική κάλυψη θα είναι αρκετή για την εξάλειψη της πανδημίας, εάν και μόνο αν το αντιλαμβανόμενο ρίσκο θνητότητας του εμβολιασμού τείνει στο μηδέν. Εφόσον, όμως, αυτό είναι πολύ υψηλό σε μέρος του πληθυσμού, η Πολιτεία καλείται να εκλογικεύσει τους "παίκτες" και να το εκμηδενίσει, μέσω της ενημέρωσης.

Στα τέλη του 2021, επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale ανακοίνωσαν πως οι νοσηλείες εμβολιασμένων είναι μεν πιο σπάνιες, αλλά αυξάνονται, καθώς προκύπτουν νέες παραλλαγές του ιού και αυξάνεται ο χρόνος από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ειδικοί του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch ανέφεραν σε παλαιότερη έκθεσή τους πως είναι αναμενόμενο, με την πάροδο του χρόνου, να υπάρχουν πολύ περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ ταυτόχρονα εξαπλώνεται η πανδημία. Συνεπώς αυξάνεται και η πιθανότητα πλήρως εμβολιασμένοι να έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό.

Μία σημαντική μερίδα του κόσμου, που νοσεί - παρά τον εμβολιασμό - έχει σε ένα ποσοστό 20% - 25% αυτοαντισώματα που παράγει ο οργανισμός, τα οποία εξουδετερώνουν ουσιαστικά τη φυσική άμυνα του, ανέφερε πρόσφατα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) δρ Ευάγγελος Ανδρεάκος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου