"Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μια σαφή αυξητική τάση τις τελευταίες 2 - 3 εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων κρουσμάτων του επταήμερου να έχει και πάλι ξεπεράσει τις 20.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε στους 130.000".

Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα, η καθηγήτρια έκανε λόγο για επιδείνωση και επισήμανε τα εξής:

  • Τη 10η εβδομάδα του έτους, που έληξε την προηγούμενη Κυριακή, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.
  • Παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες 3 - 4 μέρες.
  • Η χώρα μας ακολουθεί την πορεία πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου σημειώνεται και εκεί έξαρση των νέων κρουσμάτων, όπως είναι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.
  • Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 37 έτη. Παρατηρείται μια μείωση στα παιδιά και στους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 50 ετών.
  • Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων έχει αυξηθεί με τον κυλιόμενο μέσο όρο του επταήμερου να είναι στο 7,6%, παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που γίνονται καθημερινά (παραμένει στις 275.000 ανά ημέρα).
  • Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση το ιικού φορτίου στα λύματα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η εικόνα στο ΕΣΥ παραμένει σταθερή, καθώς παρά την αύξηση στο μέσο κυλιόμενο όρο νέων εισαγωγών του τελευταίου επταήμερου, που έχει φτάσει τις 328 νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση, τόσο στις απλές κλίνες, όσο και στις κλίνες ΜΕΘ Covid κατά 7% έως 9%.

Καταγράφεται, επίσης, μείωση και των νέων διασωληνώσεων, αλλά και του αριθμού των θανάτων καθημερινά.

Πολυπαραγοντική

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως η παρατηρούμενη νέα έξαρση, τις τελευταίες μέρες, στη χώρα μας, είναι πολυπαραγοντική. Κυρίως οφείλεται στη σταδιακή επικράτηση της νέας παραλλαγής, Όμικρον 2 που έχει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, ενώ πιθανά να αρχίζει να μειώνεται και η προστασία του εμβολίου έναντι λοίμωξης σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα με ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, είναι πλέον αξιοσημείωτη η αύξηση της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον 2, που πλέον αφορά περίπου στο 50% των νέων δειγμάτων στην επικράτεια, ενώ στην Κρήτη έχει σχεδόν ήδη επικρατήσει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από δεδομένα που βασίζονται σε άλλες χώρες όπου η Όμικρον 2 επικράτησε αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, όπως είναι η Δανία, φαίνεται ότι η νοσηρότητα που προκαλεί η Όμικρον 2 δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν της Όμικρον.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε