Ανησυχία προκάλεσε η σημερινή εκτίναξη του αριθμού των απωλειών ασθενών με CoViD. Έπειτα από μία εβδομάδα υποχώρησης, οι θάνατοι έφτασαν σήμερα τους 73, έναντι 52 της Κυριακής και 35 της Παρασκευής. Πρόκειται, δηλαδή, για υπερδιπλασιασμό σε τρεις μόλις ημέρες.

Οι απώλειες από την CoViD είναι ένας ευαίσθητος δείκτης, ο οποίος αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Η αύξησή του ακολουθεί - με χρονοκαθυστέρηση - την άνοδο των κρουσμάτων και στη συνέχεια των εισαγωγών σε νοσοκομεία.

Η ανάλυση των επιδημιολογικών δελτίων του ΕΟΔΥ δείχνει πως η σημερινή εικόνα δεν μπορεί, παρά να σχετίζεται με μία σειρά αλλαγών που υπήρξε το τελευταίο διάστημα. 

 Ημερήσιος δείκτης 14 - 20 Μαρτίου 21 - 27 Μαρτίου Αύξηση
Κρούσματα 21.862 24.165 10,5%
Εισαγωγές  337 342 1,48%
Θάνατοι  53 58 7,7%

Σταθερή αύξηση

Από τα τέλη Φεβρουρίου, καταγράφεται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων. Το επταήμερο 21 έως 27 Μαρτίου, αυξήθηκαν κατά 10,5% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο.

Η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα, οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, έπειτα από μία συνεπή μείωση. Ενδεικτικό είναι πως το διάστημα 24 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου, οι ασθενείς με CoViD που εισάγονταν για νοσηλεία ήταν σταθερά κάτω από 300 (μέσος όρος 277 ανά ημέρα).

Η κατάσταση άλλαξε από τα μέσα Μαρτίου. Το επταήμερο 14 έως 20 Μαρτίου, οι εισαγωγές έφτασαν τις 337 ανά ημέρα και το επόμενο (21 έως 27 Μαρτίου) ανέβηκαν στις 342.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αύξηση των νοσηλειών οδήγησε σε "πάγωμα" του αριθμού των διασωληνωμένων σε υψηλά επίπεδα και αύξηση των θανάτων, οι οποίοι έφτασαν τους 58 ανά ημέρα, έναντι 53 το προηγούμενο επταήμερο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται διακυμάνσεις στον ημερήσιο αριθμό των θανάτων, οι οποίοι σημειώνουν αύξηση τη Δευτέρα, για να υποχωρήσουν τις επόμενες μέρες. Μένει να φανεί εάν αυτό να ισχύσει και στην παρούσα φάση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]