Ο Κώστας και η Κατερίνα είναι ανδρόγυνο και εργάζονται σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο πρώτος ως νοσηλευτής σε υπηρεσία αιχμής που υποδέχεται ασθενείς και η δεύτερη σε διοικητική θέση. Αμφότεροι βγήκαν σε αναστολή εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 μαζί με χιλιάδες άλλους επαγγελματίες Υγείας, στο πλαίσιο του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19, καθώς επέμειναν να μην εμβολιαστούν. Έκτοτε, βίωσαν άλλες δύο φορές την εμπειρία της επιστροφής στην εργασία τους και την εκ νέου απομάκρυνσή τους με αναστολή. Η επιστροφή έγινε μέσω πιστοποιητικού νόσησης, που αρχικά είχε εξάμηνη διάρκεια, στη συνέχεια μειώθηκε στο τρίμηνο και επανήλθε στο εξάμηνο. Η τελευταία απόφαση τους βρήκε κοντά στη λήξη του εξαμήνου, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στα πόστα τους μόνο για δέκα μέρες και να βγουν πάλι σε αναστολή στη συνέχεια, για τρίτη διαδοχική φορά. Μιλώντας στο iatronet.gr, περιγράφουν το ιστορικό και μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα.

Το ζευγάρι νόσησε σχεδόν ταυτόχρονα, στα τέλη Οκτωβρίου, δύο μήνες μετά την πρώτη αναστολή. Από τη μέρα της νόσησης, διακόπηκε η αναστολή και άρχισε να "τρέχει" και πάλι η μισθοδοσία. Η γυναίκα επέστρεψε στην εργασία της στα μέσα Νοεμβρίου, όταν αρνητικοποιήθηκε, ο άνδρας την ακολούθησε ένα μήνα μετά, καθώς νόσησε βαριά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο ίδιο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται. Η πρώτη επιστροφή κράτησε τρεις μήνες.

"Όταν επιστρέψαμε στη δουλειά το πιστοποιητικό νόσησης είχε διάρκεια έξι μηνών, αλλά μετά το υπουργείο το άλλαξε σε τρίμηνο, προκειμένου όπως έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του ο υπουργός να πιεστούμε οι υγειονομικοί να εμβολιαστούμε. Έτσι και εγώ και ο σύζυγος βγήκαμε για δεύτερη φορά σε αναστολή μετά από τρεις μήνες, την 1η Φεβρουαρίου του 2020", λέει η Κατερίνα.

Τον Απρίλιο η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης επανήλθε στο εξάμηνο, έπειτα από σύσταση της Κομισιόν για την ανάγκη εναρμόνισης όλων των κρατών μελών. Η απόφαση της 2ης Απριλίου, με έναρξη ισχύος από τις 4/4 βρήκε το ζευγάρι να διανύει ήδη τον έκτο μήνα από τη νόσηση. "Επανήλθαμε στις 19 Απριλίου, γιατί στο μεταξύ περίμεναν τη διευκρινιστική εγκύκλιο για το πώς θα το χειριστούν. Δουλέψαμε για ούτε δέκα μέρες μέσα στις γιορτές και μετά ξανά αναστολή, για τρίτη φορά", συμπληρώνει η ίδια.

Χωρίς πληρωμή για το ενδιάμεσο

Οι δύο εργαζόμενοι, όπως και πολλοί άλλοι που βρέθηκαν στην ίδια θέση, ρώτησαν το Τμήμα Προσωπικού τι ισχύει με τη μισθοδοσία και αν πρέπει να περιμένουν αμοιβή και για τους δύο ενδιάμεσους μήνες. Η απάντηση είναι πως η διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ και πως θα πληρωθούν για τις μέρες που εργάστηκαν.

"Όλο αυτό έχει προφανείς οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις σε μας και σε πολλούς συναδέλφους. Μάλιστα, εμείς μπορούμε να πούμε πως είμαστε από τους τυχερούς, αφού μπήκαμε για τρεις μήνες και πήραμε κάποια χρήματα. Υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα από τον περασμένο Αύγουστο", τονίζει ο Κώστας. Το ανδρόγυνο έχει δύο παιδιά σχολικής ηλικίας και μοιραία οι επιπτώσεις τα αγγίζουν. "Τα παιδιά το εισπράττουν και ψυχολογικά - δεν είμαστε και στην καλύτερη κατάσταση - και πρακτικά. Τα έχουμε κόψει όλα και τα όποια χρήματα πηγαίνουν μόνο σε τρόφιμα. Λέει το παιδί θέλει να ξαναπάει ποδόσφαιρο και η απάντηση είναι ότι αυτό θα γίνει όταν θα επιστρέφουν στη δουλειά η μαμά και ο μπαμπάς".

Ο νοσηλευτής, που βίωσε με δραματικό τρόπο τη βαριά νόσηση και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για πολλές ημέρες σε κλινική COVID, δεν κρύβει πως έχει κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο να εμβολιαστεί. "Στο κρεβάτι του πόνου το σκέφτηκα, το παραδέχομαι, πως αν είχα εμβολιαστεί ίσως να μη νοσούσα βαριά. Όπως το ξανασκέφτομαι κάποιες φορές προκειμένου να έχω ξανά δουλειά και εισόδημα. Όμως λόγω κάποιου θέματος που αντιμετωπίζω οι γιατροί που ρώτησα δεν με διαβεβαιώνουν ότι θα με βοηθήσει αν το κάνω", κατέληξε.

Από τρίμηνο εξάμηνο και "όπου σε βρει"

Όπως εξηγεί στο iatronet.gr η Εύα Βίκια, συντονίστρια της Πανελλήνιας Ομάδας Επαγγελματιών Υγείας (ΠΟΕΥ), η διάταξη της 2ης Απριλίου που επεκτείνει τη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης κάνει αναφορά σε 180 ημερολογιακές ημέρες. "Πάμε από το τρίμηνο σε εξάμηνο και όπου σε βρει. Αν νοσήσεις σήμερα ή βρίσκεσαι μέσα στο τρίμηνο από τη νόσηση, θα δουλέψεις ένα εξάμηνο. Αν σε βρει στους πέντε μήνες θα κάνεις ένα μήνα, αν σε βρει στο εξάμηνο το έχασες", λέει και προσθέτει: "και δεν έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει πως χάνεις τις αποδοχές του ενδιάμεσου".

Σύμφωνα με τη διάταξη, η μέρα έναρξης της ισχύος είναι η 4η Απριλίου, αλλά οι εργαζόμενοι σε αναστολή χρειάστηκε να περιμένουν άλλες δύο εβδομάδες για να επιστρέψουν, καθώς τα νοσοκομεία ανέμεναν τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου. "Σε κάποια νοσοκομεία οι συνάδελφοι που έπρεπε να επιστρέψουν στις 4/4 και επέστρεψαν στις 20/4 υποχρεώθηκαν να βάλουν κανονική άδεια που τους οφείλεται από το 2021 για να δικαιολογήσουν αυτές τις μέρες. Το Παπαγεωργίου όπου εργάζομαι εγώ φέρθηκε πιο έντιμα και είπε δεν σας φέρνω στη δουλειά αλλά θα σας πληρώσω κανονικά για αυτές τις μέρες", σημείωσε η κ. Βίκια.

Η ίδια εργάζεται σε διοικητική υπηρεσία με πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ, αλλά σε διαφορετική θέση από αυτή που κατείχε. "Εργαζόμουν επί 22 χρόνια σε θέση προϊσταμένου, αλλά με καθαίρεσαν την επόμενη μέρα της αναστολής. Τώρα είμαι σε γκισέ και εξυπηρετώ κόσμο δίνοντας αποτελέσματα και καταχωρώντας στοιχεία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα