Δύο επιβάτες σε δεκάωρη πτήση από το Ντουμπάι στην Αυστραλία τον Ιούλιο του 2020, μόλυναν 15 ανθρώπους παρά την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους ταξιδιώτες, τους  καθαριστές αέρα και τη χρήση μασκών, γυαλιών, γαντιών και προστατευτικών στολών από το πλήρωμα καμπίνας, αναφέρει έκθεση στο περιοδικό Journal of Travel Medicine.

Το να κάθεται κάποιος εντός 2 σειρών από περιστατικό covid αύξανε τον κίνδυνο λοίμωξης περισσότερο από 7 φορές, ενώ η παραμονή άνω της μιας ώρας στο αεροδρόμιο άφιξης τον αύξανε κατά 5 φορές.

Επτά από αυτούς που κόλλησαν τον ιό κάθονταν εντός 2 σειρών από τα περιστατικά στις οικονομικές θέσεις, αλλά οι άλλοι κάθονταν μακριά- περιλαμβανομένων μερικών που κάθονταν στη business class. Παλαιότερα, όλοι οι επιβάτες που έφταναν στην Αυστραλία έπρεπε να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο καραντίνας και να δίνουν δείγματα αίματος για εξέταση COVID-19. Σωματίδια ιού από τους 2 αρχικούς, μολυσμένους επιβάτες και τους 15 νέους, είχαν πανομοιότυπες γονιδιακές αλληλουχίες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η προσεκτική χρήση μάσκας κατά το ταξίδι μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης, ιδιαίτερα για τους επιβάτες που κάθονταν κοντά.

Με την εμφάνιση πιο μεταδοτικών παραλλαγών είναι ζωτικής σημασίας να κατανοούμε και να μετριάζουμε πιθανές επικίνδυνες εκθέσεις που συνδέονται με όλα τα στάδια του αεροπορικού ταξιδιού, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγές:
Journal of Travel Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας