Μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα 2 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, αναφέρει νέα έρευνα.

Μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν με το αρχικό στέλεχος του ιού που προκαλεί την COVID-19, στη Wuhan, πολλοί είχαν φτωχή υγεία και χαμηλότερη  ποιότητα ζωής καιρό μετά την ανάρρωση αναφέρει η έρευνα στο Lancet Respiratory Medicine.

Aν και η σωματική και ψυχική υγεία, γενικά βελτιώθηκαν με τον καιρό, η αξιολόγηση 1.200 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν μετά την αρχική τους λοίμωξη συνήθως έδειξε πως έχουν συμπτώματα όπως κούραση, δύσπνοια και προβλήματα ύπνου, έως 2 χρόνια αργότερα.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υψηλό ποσοστό των νοσούντων εμφανίζει "long COVID".

Ο ερευνητής Bin Cao δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι για κάποιο ποσοστό επιζώντων από COVID, που νοσηλεύτηκαν, ενώ μπορεί να ανέρρωσαν από την αρχική λοίμωξη, χρειάστηκαν περισσότερα από 2 χρόνια για  να ανακάμψουν πλήρως.

Αξιολογήθηκαν 1.192 ενήλικες με οξεία COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στη  Wuhan, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν στους 6 μήνες, 12 μήνες και 2 χρόνια μετά την ανάρρωση.

Ρωτήθηκαν αν είχαν επιστρέψει στην εργασία τους και για τη χρήση περίθαλψης μετά το εξιτήριο.

Εξι μήνες μετά τη νόσηση, το 68% των συμμετεχόντων ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και στα 2 χρόνια ο αριθμός μειώθηκε σε 55%.

Κούραση ή μυική αδυναμία ήταν το πιο συχνό μακροπρόθεσμο σύμπτωμα που αναφέρθηκε από το 52% στους 6 μήνες μετά την ανάρρωση και από το 30% στα 2 χρόνια.

Σε σχεδόν 500 συμμετέχοντες εργασιακής ηλικίας, το 89% είχε επιστρέψει στην εργασία του εντός 2 ετών μετά την ανάρρωση.

Το 31% των συμμετεχόντων ανέφερε προβλήματα ύπνου 2 χρόνια μετά την ανάρρωση.

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν πόνο στις αρθρώσεις, ταχυπαλμία, ζάλη και κεφαλαλγία, καθώς και κατάθλιψη και άγχος, 2 χρόνια μετά την αρχική νόσηση σε σχέση με όσους δεν μολύνθηκαν.

Περίπου το 55% των συμμετεχόντων που είχε προηγουμένως μολυνθεί είχε συμπτώματα long COVID, 2 χρόνια μετά την αρχική νόσηση και ανέφερε χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με αυτούς χωρίς long COVID.

Μεταξύ αυτών με  long COVID, το 13% είχε συμπτώματα άγχους ενώ το 11% συμπτώματα κατάθλιψης.

Πηγές:
Lancet Respiratory Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα