Μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα 2 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, αναφέρει νέα έρευνα.
Μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν με το αρχικό στέλεχος του ιού που προκαλεί την COVID-19, στη Wuhan, πολλοί είχαν φτωχή υγεία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής καιρό μετά την ανάρρωση αναφέρει η έρευνα στο Lancet Respiratory Medicine.
Aν και η σωματική και ψυχική υγεία, γενικά βελτιώθηκαν με τον καιρό, η αξιολόγηση 1.200 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν μετά την αρχική τους λοίμωξη συνήθως έδειξε πως έχουν συμπτώματα όπως κούραση, δύσπνοια και προβλήματα ύπνου, έως 2 χρόνια αργότερα.
Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υψηλό ποσοστό των νοσούντων εμφανίζει "long COVID".
Ο ερευνητής Bin Cao δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι για κάποιο ποσοστό επιζώντων από COVID, που νοσηλεύτηκαν, ενώ μπορεί να ανέρρωσαν από την αρχική λοίμωξη, χρειάστηκαν περισσότερα από 2 χρόνια για να ανακάμψουν πλήρως.
Αξιολογήθηκαν 1.192 ενήλικες με οξεία COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στη Wuhan, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν στους 6 μήνες, 12 μήνες και 2 χρόνια μετά την ανάρρωση.
Ρωτήθηκαν αν είχαν επιστρέψει στην εργασία τους και για τη χρήση περίθαλψης μετά το εξιτήριο.
Εξι μήνες μετά τη νόσηση, το 68% των συμμετεχόντων ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και στα 2 χρόνια ο αριθμός μειώθηκε σε 55%.
Κούραση ή μυική αδυναμία ήταν το πιο συχνό μακροπρόθεσμο σύμπτωμα που αναφέρθηκε από το 52% στους 6 μήνες μετά την ανάρρωση και από το 30% στα 2 χρόνια.
Σε σχεδόν 500 συμμετέχοντες εργασιακής ηλικίας, το 89% είχε επιστρέψει στην εργασία του εντός 2 ετών μετά την ανάρρωση.
Το 31% των συμμετεχόντων ανέφερε προβλήματα ύπνου 2 χρόνια μετά την ανάρρωση.
Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν πόνο στις αρθρώσεις, ταχυπαλμία, ζάλη και κεφαλαλγία, καθώς και κατάθλιψη και άγχος, 2 χρόνια μετά την αρχική νόσηση σε σχέση με όσους δεν μολύνθηκαν.
Περίπου το 55% των συμμετεχόντων που είχε προηγουμένως μολυνθεί είχε συμπτώματα long COVID, 2 χρόνια μετά την αρχική νόσηση και ανέφερε χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με αυτούς χωρίς long COVID.
Μεταξύ αυτών με long COVID, το 13% είχε συμπτώματα άγχους ενώ το 11% συμπτώματα κατάθλιψης.
Πηγές:
Lancet Respiratory Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" ο Γιάννης Μαρκόπουλος
Μυστικά για τη σεξουαλική ζωή μετά τα 50
Στο στόχαστο της ΝΔ παλαιότερες δηλώσεις Λινού για τους ασθενείς τελικού σταδίου