Ο επικεφαλής της ένωσης συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατρών (ΚBV), Andreas Gassen, τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και του κλεισίματος των κέντρων εμβολιασμού. Το δικαιολόγησε αυτό με την υψηλή ανοσία στον πληθυσμό.

Για τους περισσότερους πολίτες, η πανδημία του κορωνοϊού έχει "τελειώσει", δήλωσε ο Gassen στην περιφερειακή εφημερίδα Rheinische Post. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, επισήμως 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πιθανώς δύο έως τρεις φορές περισσότεροι.

"Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό", δήλωσε ο Gassen. Επιπλέον, υπάρχουν  σε εθνικό επίπεδο, μόνο 1.000 ασθενείς με κορωνοιό σε μονάδες εντατικής θεραπείας εκ των οποίων λιγότεροι από 400 βρίσκονται σε αναπνευστική μηχανική υποστήριξη.

Ως εκ τούτου, ο Gassen και ο αντιπρόεδρος της KBV, Stephan Hofmeister, ζήτησαν τον τερματισμό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, η οποία εξακολουθεί να ισχύει σήμερα στα λεωφορεία, τα τρένα και τα αεροπλάνα.

"Θα πρέπει να αφήσουμε στους ανθρώπους να αποφασίσουν αν θα φορούν μάσκες", δήλωσε ο Hofmeister. Ο Gassen πρόσθεσε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, για παράδειγμα, δεν είναι από ιατρικής άποψης αναγκαία. "Στις καμπίνες των αεροσκαφών, ο αέρας ανανεώνεται κάθε τέσσερα λεπτά".

Ο επικεφαλής της KBV ζήτησε επίσης το κλείσιμο των κέντρων εμβολιασμού. "Τα κέντρα εμβολιασμού είναι δαπανηρά και απαιτητικά από υλικοτεχνική άποψη. Τα ιατρεία μπορούν σήμερα να διαχειριστούν τον εμβολιασμό μόνα τους χωρίς προβλήματα". Το μόνο που χρειάζεται, είπε, είναι ένα σχέδιο για να μπορούν να ανοίγουν όταν παραστεί ανάγκη.

Εν τω μεταξύ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing (FDP) δέχτηκε την αντίθεση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό σε ότι αφορά την πρότασή του να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα.

"Θα ήταν παράλογο να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Κόμματος των Πρασίνων για θέματα υγείας, Janosch Dahmen.

"Χρειαζόμαστε μάσκες στα τρένα και τα λεωφορεία για ένα ασφαλές καλοκαίρι". Ο Dahmen αναφέρθηκε επίσης στον συνωστισμό που παρατηρείται σε πολλά οχήματα. "Η πανδημία μπορεί να έχει βγει από το μυαλό κάποιων ανθρώπων, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μας".

Την περασμένη Δευτέρα, δύο οργανισμοί της ΕΕ είχαν χαλαρώσει τις συστάσεις τους για την εναέρια κυκλοφορία. Ο οργανισμός αεροπορικής ασφάλειας EASA και η υγειονομική αρχή της ΕΕ ECDC απέσυραν τη γενική σύσταση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα. Ωστόσο, εάν οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα δημόσια μέσα μεταφοράς στα σημεία αναχώρησης ή προορισμών, αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει και στα αεροπλάνα.

Ο Dahmen δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποια αντίφαση μεταξύ των ευρωπαϊκών και των εθνικών κανόνων. "Οι ευρωπαϊκές συστάσεις περιλαμβάνουν ρητά την εθνική υποχρέωση χρήσης μάσκας".

Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας δεν αποτελεί λόγο για πρόωρες τροποποιήσεις του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις. Ενόψει των νέων συστάσεων της ΕΕ, ο υπουργός μεταφορών είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ενιαία προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη και ότι η υποχρεωτική χρήσης μάσκας θα πρέπει να καταργηθεί, ιδίως στα αεροπορικά ταξίδια. Βλέπει μάλιστα την ίδια ανάγκη προσαρμογής για τα λεωφορεία και τα τρένα.

Η ομοσπονδιακή υποχρέωση χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα και στα τρένα μεγάλων αποστάσεων προβλέπεται από τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Οι μάσκες είναι επίσης υποχρεωτικές στα τοπικά λεωφορεία και τρένα, κάτι που αποφασίζουν τα ομόσπονδα κράτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί τώρα στο Υπουργείο Υγείας - με σκοπό τη δυνατότητα, η οποία προβλέπεται από το νόμο, να αναστείλει την υποχρεωτική υποχρέωση μάσκας στα αεροπλάνα και τα τρένα μεγάλων αποστάσεων μέσω διατάγματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη του ομοσπονδιακού συμβουλίου.

Ο κλάδος των μεταφορών πάντως τάσσεται υπέρ του τερματισμού της υποχρεωτικής χρήσης μασκών, καθώς αυτή η χρήση δεν ισχύει πλέον σε εκδηλώσεις ή σε εστιατόρια και καταστήματα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]