Την αναθεώρηση του κειμένου με πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD, ενέκριναν σήμερα οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το κείμενο απευθύνεται στους υγειονομικούς και έχει ως στόχο να τούς ενημερώσει λεπτομερώς για την ασφάλεια των εμβολίων. Περιλαμβάνει ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με μία σειρά από θέματα, ενώ περιγράφει και τον ρόλο των ρυθμιστικών αρχών.

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της CoViD έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο πλούτο πληροφοριών σχετικά με τα εμβόλια που έχει συλλεχθεί ποτέ, ανέφερε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΑ Emer Cooke, για να σημειώσει: "Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε την Επιστήμη. Αυτά τα εμβόλια λειτουργούν".

Η αναφορά των ΕΜΑ και ΠΟΥ περιέχει ενημερωμένες πληροφορίες καθώς και ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με:

  • Τα δεδομένα κλινικών δοκιμών (συμπεριλαμβανομένων των μελετών αποτελεσματικότητας).
  • Παραλλαγές του νέου κορωνοϊού.
  • Συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες για κάθε τύπο εμβολίου.
  • Τις πιο πρόσφατες συμβουλές για τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και την ασφάλειά τους σε παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της, οι δύο Οργανισμοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια και θα παρέχουν ενημερώσεις, όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες. Η κοινή αναφορά των ΕΜΑ και ΠΟΥ είχε ενημερωθεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021.

Στο κείμενο τονίζεται πως ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των θανάτων, της σοβαρής νόσησης, καθώς και στη μείωση της διασποράς του ιού. Ο εμβολιασμός, όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπων, είναι σημαντικός.

Η αποτυχία επίτευξης ευρείας εμβολιαστικής κάλυψης επιτρέπει τη συνέχιση της κυκλοφορίας του ιού και τη δημιουργία παραλλαγών του, ορισμένες εκ των οποίων ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνες. Ο εμβολιασμός βοήθησε, εκτός των άλλων, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ανοίξουν οι Οικονομίες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ