Αίρεται, από την 1η Ιουνίου, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας την Τετάρτη, εξακολουθεί να υφίσταται σύσταση, αλλά υποχρεωτική είναι η χρήση της σε συγκεκριμένους χώρους.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, με βάση την επιδημιολογική εικόνα και τις συστάσεις των ειδικών, από την 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η χρήση σε όλους τους χώρους, σε αεροπλάνα και στα ΜΜΜ που έχουν αριθμημένες θέσεις

Η χρήση της παραμένει σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου.

Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νέα σύσταση της επιτροπής.

Παραμένει η σύσταση για χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους και ειδικά στα άτομα αυξημένου κινδύνου.

Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας έχει αναλυτικά ως εξής:

"Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες".