Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) καλεί τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός τέταρτου εμβολιασμού κατά του CοVιD, προσανατολιζόμενοι ανάλογα με τον ατομικό τους κίνδυνο.

Ανακοίνωσε μάλιστα ένα σχέδιο επτά σημείων που περιλαμβάνει νέα εκστρατεία εμβολιασμού από το φθινόπωρο.

Η κατάσταση είναι μεν σοβαρή, είπε, αλλά υπό έλεγχο.  "Είναι λυπηρό το γεγονός ότι έχουμε ένα καλοκαιρινό κύμα, αλλά υπάρχει και φως στο βάθος του τούνελ", δήλωσε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε, ναι μεν εξακολουθεί να υπάρχει επί του παρόντος μια υπερθνησιμότητα που κυμαίνεται από 50 - 130 θανάτους ημερησίως που "δεν είναι μικρό πράγμα", εντούτοις  είπε πως το σημερινό κύμα δεν πρέπει να αποτελεί λόγο πανικού. "Δεν διατρέχουμε υπαρξιακό κίνδυνο", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ούτε η επιτάχυνση της μόλυνσης αποτέλεσε έκπληξη, τόνισε ο υπουργός. Δεδομένα από τη Νότια Αφρική είχαν δείξει εδώ και αρκετό καιρό ότι οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές, εξαπλώνονται γρήγορα ακόμη και σε θερμότερες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως τώρα, όποιος έχει αναρρώσει από μόλυνση με την υποπαραλλαγή BA.2 είναι πιθανώς καλά προστατευμένος από μια σοβαρή εξέλιξη της επιμόλυνσης με BA.4 ή BA.5.

Ως εκ τούτου, δεν προβλέπονται βραχυπρόθεσμα μέτρα στην παρούσα κατάσταση, είπε ο Lauterbach.

Με τους σημερινούς αριθμούς, η ατομική προστασία είναι επαρκής.

Το να φορέσει δηλ. κανείς μάσκα, βασίζεται στην διακρτιτική του επιλογή. "Αυτό είναι ένα αίτημα που απευθύνω στον πληθυσμό", είπε. "Ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, οι πολίτες πρέπει να δίνουν προσοχή στη μάσκα, δηλ. να την φορούν". 

Ο Lauterbach δήλωσε ότι αναμένει σύντομα μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη εμβολίων: "Προσωπικά είμαι πεποισμένος ότι στους επόμενους μήνες, σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο, θα έχουμε εμβόλια που θα προλαμβάνουν και την ίδια τη λοίμωξη", εξήγησε.

Δήλωσε  μάλιστα ότι έχει εξοικειωθεί με τις σχετικές μελέτες και σκέφτεται, για παράδειγμα, τα εμβόλια ψεκασμού. "Ο κορωνοιός θα ήταν τότε όπως κάθε άλλη μολυσματική ασθένεια", είπε.

Τέταρτος εμβολιασμός ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ο υπουργός  συνιστά ήδη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός τέταρτου εμβολιασμού. Ο ίδιος έχει εμβολιαστεί για τέταρτη φορά επειδή έχει πολλές επαφές λόγω της δουλειάς του.

Δεν θα μπορούσε πάντως να δώσει μια γενική σύσταση. "Αυτό είναι πάντα ένα θέμα μεταξύ γιατρού και ασθενούς", όπου πρέπει να σταθμιστούν πολλοί ατομικοί παράγοντες, όπως η έκθεση μέσω επαφών ή προηγούμενες ασθένειες.

Προς το παρόν, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) δεν είχε εκδώσει γενική σύσταση για δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό. Συνεχίζει να ισχύει μόνο για άτομα άνω των 70 ετών, το προσωπικό σε ιατρικές και νοσηλευτικές εγκαταστάσεις και στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ο επόμενος αναμνηστικός εμβολιασμός θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμα εμβόλια προσαρμοσμένα στις νέες παραλλαγές.

Ως εκ τούτου, προετοιμάζει ήδη μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού για να καλύψει τα κενά εμβολιασμού και βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την Biontech και τη Moderna σχετικά με την προμήθεια και την αποθήκευση των προσαρμοσμένων εμβολίων.

Ο υπουργός αναμένει ότι θα χρησιμοποιηθούν τρεις σειρές εμβολίων: η σειρά της Wuhan, ένα εμβόλιο κατά της Omikron από την Biontech και ένα δισθενές εμβόλιο της Moderna. Είπε ότι βασίζεται σε "πλεονάζουσες προμήθειες" για να μπορέσει να προσφέρει το σωστό εμβόλιο σε όλους όσους θέλουν να εμβολιαστούν.

Αυτό που δεν σχεδιάζει, πάντως, είναι μια νέα πρωτοβουλία για την καθιέρωση γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αρκετοί υπουργοί Υγείας είχαν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι ήθελαν να ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια. Ο Lauterbach δεν επιθυμεί να συμμετάσχει.

Απέρριψε επίσης την κριτική για την στασιμότητα στο ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία: "Δεν μπορεί να θεωρείται ήττα της πολιτικής, αν ένα μέρος του πληθυσμού δεν θέλει να εμβολιαστεί", κατέληξε ο υπουργός Υγείας. 

Η εκστρατεία εμβολιασμού είναι το πρώτο σημείο ενός σχεδίου επτά σημείων που παρουσίασε ο Lauterbach.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα