Αισθητή αρχίζει να γίνεται στα νοσοκομεία η πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Εισαγωγές και πληρότητες σε απλές κλίνες CoViD έχουν ανοδική τάση τον Ιούνιο. Δεν ισχύει το ίδιο με τις πληρότητες ΜΕΘ CoViD, οι οποίες παραμένουν (προς το παρόν) σε χαμηλά επίπεδα.

Το iatronet.gr συνέκρινε τα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ τις πρώτες 19 μέρες του Ιουνίου και τις τελευταίες 19 μέρες του Μαΐου

Ο δείκτης με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η πληρότητα των απλών κλινών CoViD, χωρίς αντίστοιχη τάση στις ΜΕΘ. Είναι πιθανό το ενδεχόμενο οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορωνοϊού να αυξάνουν τη νοσηρότητα, χωρίς να προκαλούν σοβαρή νόσηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για έλευση έκτου κύματος φαίνεται πως έχουν βάση, καθώς διακόπηκε μία πτωτική πορεία των δεικτών, η οποία είχε ξεκινήσει τον Μάιο. 

  13 έως 31 Μαΐου 1 έως 19 Ιουνίου  Διαφορά 
 Κρούσματα  3.822 ανά ημέρα 4.835 ανά ημέρα   +25,6%
Εισαγωγές   95 ανά ημέρα 107 ανά ημέρα  +12,6% 
Πληρότητα κλινών CoViD  21,75% (31 Μαΐου)

 28,68% (19 Ιουνίου)

+31,8% 
 Πληρότητα ΜΕΘ CoViD  33,13% (31 Μαΐου) 29,7% (19 Ιουνίου)  -10,3% 

Αυξομειώσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται αύξηση των εισαγωγών περιστατικών CoViD, η οποία - σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού - είναι ανησυχητική. "Ευτυχώς, όχι σε όλα τα νοσοκομεία και με αυξομειώσεις", υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στην εικόνα των νοσοκομείων της Αττικής, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει:

  • Στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" εισήχθησαν 16 ασθενείς με CoViD, εκ των οποίων οι δύο διασωληνώθηκαν και διεκομίσθηκαν στη ΜΕΘ. Τις προηγούμενες εφημερίες, γίνονταν μία με δύο εισαγωγές. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 22 ασθενείς με κορωνοϊό.
  • Στο "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας που εφημέρευε χθες, έγιναν συνολικά 11 εισαγωγές, όταν τις προηγούμενες εφημερίες δεν ξεπερνούσαν τις 6 με 7.
  • Στο "Σωτηρία", που εφημέρευε την Παρασκευή, εισήχθησαν 31 ασθενείς με CoViD, αριθμός που ήταν 19 στην εφημερία της περασμένης Δευτέρας.
  • Στο "Τζάνειο" υπάρχει σταθερότητα, καθώς χθες εισήχθησαν 7 ασθενείς, όσοι και στις προηγούμενες εφημερίες. 
  • Στο "Σισμανόγλειο" εισήχθησαν χθες 6 ασθενείς και οι νοσηλευόμενοι είναι συνολικά 25.

Ελλείψεις

Ο κ. Γιαννάκος (φωτογραφία) κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας πως φέτος το καλοκαίρι τα περιστατικά καλύπτονται από 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίριμ εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων, νοσήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" παραιτήθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν 22 γιατροί, χωρίς να αναπληρωθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις Παθολογικές κλινικές.

Προβλήματα υπάρχουν στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου την τελευταία διετία έχουν παραιτηθεί 400 γιατροί χωρίς να αναπληρωθούν. Υπό παραίτηση είναι ένας εκ των δύο πνευμονολόγων, ένας εκ των δύο παιδιάτρων και ένας εκ των δύο ουρολόγων.

Την ίδια ώρα, το Κέντρο Υγείας της Τήνου δεν διαθέτει κανέναν παθολόγο ή γενικό γιατρό και καλύπτεται μόνον από δύο παιδιάτρους, έναν καρδιολόγο και έναν ορθοπεδικό...