Επιστημονική αντιπαράθεση έχει ο όρος "ταλάντωση" της πανδημίας που χρησιμοποιεί - αντί του κύματος - ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της επιτροπής ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει πως ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση και επιτήρηση της ταλάντωσης είναι και τo testing και αναφέρει:

"Όσο η πανδημία περνάει σε περισσότερο διαχειρίσιμα επίπεδα το testing θα μειώνεται, και σε 1 χρόνο από τώρα είναι λογικό να είναι πολύ χαμηλότερο από ότι σήμερα.

Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μία από τις πιο συντηρητικές πολιτικές και έχει διατηρήσει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο testing στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες.

Επίσης, έχει εκτελέσει ένα γιγαντιώδες πρόγραμμα self-test με αποτέλεσμα κάθε σπίτι στην Ελλάδα σήμερα να ξέρει πώς να ακολουθήσει την διαδικασία έυκολα και οικονομικά.
Στην περίοδο της ταλάντωσης θυμόμαστε: να κάνουμε self-test αν έχουμε συμπτώματα ή έχουμε εκτεθεί σε γνωστό κρούσμα ή έχουμε έκθεση σε συγχρωτισμό".

Στην τοποθέτηση αυτή αντέδρασε ο ερευνητής - γιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας με δηκτικό τρόπο τα εξής:

"Θεωρώ τον 'ταλαντισμό' ανώτερη κατάκτηση της Ελληνικής διανόησης, ισοδύναμο με τους 'Θεσμούς'. Σκεφτείτε το, Τρόικα=κακοί, Θεσμοί=Σεβαστοί. Έτσι επίσης, Επιδημικά κύματα, τσουναμια, Διασωληνωσεις=Πολύ κακά και απειλητικά, Ταλαντισμοι=ανώδυνοι, ή και πολύ ευχάριστοι.

Brilliant!! Αξίζει πράγματι σεβασμό, αναγνώριση και βραβείο".

Στις αιχμές Παυλάκη απάντησε ο κ. Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως δεν είναι ο πρώτος που έχει αναφέρει τον όρο:

"Με την ελπίδα (ή την ευχή) να διατηρηθεί ένα ήθος στον δημόσιο λόγο, θα μου επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην Καθηγήτρια Gagandeep Kang από την Ινδία, που είναι και η πρώτη γυναίκα Ινδή που έγινε Ομότιμη της Βασιλικής Ακαδημίας (Fellow of the Royal Society).

Σε συνέντευξή της, λοιπόν, τον Ιανουάριο του 2022 είπε: 'Όλες οι πανδημίες σταματάνε με μειούμενης συχνότητας ταλαντώσεις', απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο θα συνεχισθεί η πανδημία της COVID-19".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο