Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) υπολογίζει σε μια ανανεωμένη εκστρατεία εμβολιασμού το φθινόπωρο, μεταξύ άλλων, για την καταπολέμηση της πανδημίας τoυ κορωνοιού. "Στόχος είναι να καλυφθεί το κενό των εμβολιασμών και να προωθηθεί ο τέταρτος εμβολιασμός, ιδίως στην ομάδα των ηλικιωμένων", αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Υγείας.

Αυτό περιλαμβάνει την "προμήθεια επαρκούς αριθμού προσαρμοσμένων εμβολίων από τη Moderna καθώς και από την Biontech". Σύμφωνα με το σχέδιο, τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής στη διαδικασία εμβολιασμού. Στη Γερμανία, το εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοιού είναι επί του παρόντος διαθέσιμο για όλα τα άτομα άνω των πέντε ετών.

Τρία σενάρια

Το έγγραφο, με τίτλο "φθινοπωρινή στρατηγική για τον κορωνοϊό "περιγράφει τρία πιθανά σενάρια: ένα ευνοϊκό, ένα "μέτριο" αλλά και ένα λιγότερο ευνοϊκό. Με βάση τις εκτιμήσεις, το δεύτερο σενάριο φαίνεται να είναι το επικτατέστερο για το φθινόπωρο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το σενάριο αυτό μάλιστα θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά συνέπεια, το υπουργείο θεωρεί ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα υπάρξει "συσωρευμένη εμφάνιση λοιμώξεων και απουσιών από την εργασία".

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα επιβαρυνθούν πάντως σε "μέτριο βαθμό". Η κατάσταση θα μπορούσε να καταστήσει και πάλι αναγκαία "εθνικά μέτρα προστασίας για αποτροπή της μετάδοσης (μάσκες και απόσταση σε εσωτερικούς χώρους) αλλά και περιφερειακά "μέτρα μείωσης των επαφών".

Όσον αφορά τους στόχους της στρατηγικής, αναφέρεται ότι η "κεντρική πρόκληση" παραμένει η μη υπερφόρτωση των διαθέσιμων (εντατικών) ιατρικών δυνατοτήτων και η διατήρηση της κρίσιμης υποδομής από πλευράς προσωπικού. Επιπλέον παραμένουν "ουσιώδεις", ο μετριασμός των σοβαρών περιόδων της νόσου καθώς και η μακρά νόσηση από κορωνοιό (long CoViD) και η αποφυγή θανάτων. 

Νοσοκομεία - τεστ

Η συγκεκριμένη στρατηγική περιλαμβάνει επτά σημεία. Εκτός από το θέμα του εμβολιασμού, πρόκειται και για το θέμα της διενέργειας των τεστ. Η πρόσβαση σε δωρεάν τεστ θα περιοριστεί. Από τον Ιούλιο, μόνο "συμπτωματικοί ασθενείς" και "επιλεγμένες ομάδες ατόμων", όπως το προσωπικό νοσοκομείων και τα μικρά παιδιά, θα έχουν πρόσβαση.

Όσον αφορά τη "βελτιστοποίηση της θεραπείας" των ασθενών, το έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται στο γεγονός ότι το συμβούλιο ειδικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κλήθηκε να αναπτύξει ένα κατάλληλο θεραπευτικό σχέδιο. Επί του παρόντος, τα αποτελεσματικά φάρμακα "χρησιμοποιούνται πολύ αργά ή πολύ σπάνια".

Σχετικά με την "προστασία των ευάλωτων ομάδων (ιδίως των μονάδων φροντίδας και των υπηρεσιών φροντίδας)", το έγγραφο αναφέρει ότι για τις εν λόγω εγκαταστάσεις απαιτείται "ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φροντίδας και υγιεινής". Στόχος είναι να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις φροντίδας ανοικτές για επισκέψεις.

Προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη βάση δεδομένων, όλα τα νοσοκομεία θα υποχρεωθούν νομικά να καταγράφουνε και να αναφέρουν σε καθημερινή βάση τα δεδομένα τους που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση της πανδημίας. Η μη συμμόρφωση με την καθημερινή αυτή αναφορά θα επιφέρει κυρώσεις. 

Τέλος, ως προς τα παιδιά και τους εφήβους, εκτός από την εκστρατεία εμβολιασμού, αναφέρεται ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά.

Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας των τοπικών κυβερνήσεων θα πρέπει να συνεργαστούν για να επεξεργαστούν "μια ενιαία εθνική σύσταση" για την προστασία των νέων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου