Νέα μάσκα, που σχεδιάστηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Manchester και Salford, υπόσχεται να τερματίσει το άγχος που εμφανίζουν όσοι μιλούν και ακούν όταν  χρησιμοποιούν μη διαφανείς μάσκες προσώπου.

Ο καινοτόμος σχεδιασμός θα προστατεύει όσους τις φορούν από ιούς όπως της νόσου COVID-19.

Ερευνα της Dr. Gaby Saunders, έδειξε πώς αδιαφανείς μάσκες συνδέονται με άγχος και στρες σε όσους μιλούν αλλά και όσους ακούν.

Η Dr. Saunders,δήλωσε ότι εκφράσεις προσώπου χρησιμοποιούνται εκτενώς στην επικοινωνία και η έρευνα έδειξε πως όσοι φορούν μάσκα αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι και λιγότερο πρόθυμοι να συνομιλήσουν.

Αυτό σχετίζεται με αυξημένο άγχος καθώς και κούραση, σύγχυση και αμηχανία και  στις δυο πλευρές.

Οι ερευνητές συμβουλεύτηκαν μέλη της κοινότητας κωφών και ανθρώπους με απώλεια ακοής.

Πληροφορίες από την κοινότητα και  άλλους χρήστες επέτρεψαν στην ομάδα να τελειοποιήσει το σχέδιο, που περιγράφεται στο The Journal of the Acoustical Society of America.

Ο Trevor Cox, ανέπτυξε σχέδιο επαναχρησιμοποιούμενης βαμβακερής μάσκας που επιτρέπει ευρεία κατασκευή της.

Tο σχέδιο ενσωματώνει διαφανές μέρος που στηρίζεται σε λεπτό σκαρίφημα που παράγει λιγότερο καλυμμένο ήχο από μια συμβατική μη διαφανή μάσκα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μειώνοντας το βάρος του διαφανούς πλαστικού μέρους θα μπορούσαν να εμποδίσουν να χάνονται μέρη του λόγου υψηλής συχνότητας. Το σκαρίφημα που στηρίζει το λεπτόι πλαστικό μέρος έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να μην εμποδίζει τον ήχο.

Πηγές:
The Journal of the Acoustical Society of America.