Απρόβλεπτη ανάπτυξη της τάξεως του 80% εμφάνισε την τελευταία τριετία (2019-2022) η θεραπευτική κατηγορία του adalimumab, ενώ την ίδια στιγμή οι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 50%.  

Οπως αναφέρθηκε στο iatronet.gr, η συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία μετά την είσοδο των βιο-ομοειδών και τη διαπραγμάτευση αυτών έχει εξελιχθεί σε φθηνή επιλογή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ευρύτερη ενημέρωση που είχε η ιατρική κοινότητα για τα νέα σκευάσματα, τα οποία δίνονται από τον ΕΟΠΥΥ και άρα δεν χρειάζεται ημερήσια νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά και οι πολλές ενδείξεις που καλύπτουν τα σχετικά σκευάσματα, συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των ασθενών που έχουν συμπεριληφθεί στην κατηγορία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για το 2022 είχε προβλεφθεί -προ διετίας περίπου- ότι ο αριθμός των διαθέσιμων συριγγών θα έφτανε τις 250.000. Ομως, μετά την επαναδιαπραγματευση, η κατηγορία κλείνει για το 2022 με πρόβλεψη άνω του 40% σε σύριγγες. Παρόλο, όμως, που επιτευχθηκε 40% αύξηση στα τεμάχια, η δαπάνη λόγω της διαπραγμάτευσης ανεβαίνει μόνο 10%.

Κατά πληροφορίες, η φετινή δαπάνη οριστικοποιείται στα 40,4 εκατ. ευρώ. και η αντίστοιχη του 2023 στα 42,5 εκατ. ευρώ . 

Με βάση λοιπόν τα προαναφερθέντα μεγέθη, αν και υπήρξε άνοδος κατά 10% περίπου στη δαπάνη για τα σκευάσματα, η εξοικονόμηση για το κράτος είναι σημαντική -άνω του 25%- καθώς μειώθηκε η τιμή μονάδος. Από 140 ευρώ η μέση τιμή σύριγγας στην προηγούμενη διετία, πλέον έπεσε στα 108 (με ΦΠΑ).

Η συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία σκευασμάτων, αν και δεν είναι η μεγαλύτερη, συγκαταλέγεται στις βασικότερες, καθώς οι ενδείξεις που καλύπτονται είναι οι εξής

  • ψωρίαση κατά πλάκας (νόσος που προκαλεί ερυθρές, φολιδωτές πλάκες στο δέρμα).
  • ψωριασική αρθρίτιδα (νόσος που προκαλεί ερυθρές, φολιδωτές πλάκες στο δέρμα και φλεγμονή των αρθρώσεων).
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα (νόσος που προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων)
  • αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί οσφυαλγία), συμπεριλαμβανομένης της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας,ακόμη και χωρίς εμφανείς βλάβες στην ακτινογραφία αλλά με σαφείς ενδείξεις φλεγμονής
  • πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα και ενεργός αρθρίτιδα σχετιζόμενη με ενθεσίτιδα (και οι δύο είναι σπάνιες νόσοι που προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις)
  • νόσος του Crohn (νόσος που προκαλεί φλεγμονή του εντέρου) .
  • ελκώδης κολίτιδα (νόσος που προκαλεί φλεγμονή και έλκη στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου).

Φαίνεται λοιπόν ότι για τις παραπάνω ενδείξεις, έχει εξασφαλιστεί μια πολύ καλή τιμή για το κράτος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]