Η Δανία παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνοντας τους τοπικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών να εμπορεύονται και να εξάγουν ένα λευκό τυρί ως «φέτα» εκτός της περιοχής, δήλωσε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, μήνυσε τη Δανία το 2019 επειδή απέτυχε να αποτρέψει ή να σταματήσει την «άμεση παραβίαση» της προστασίας της ΕΕ που έχει το όνομα «φέτα». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι φτιάχνει φέτα από την αρχαιότητα και το 2002 έλαβε το καθεστώς προστασίας, έτσι ώστε μόνο το τυρί που παρασκευάζεται στη χώρα μας να μπορεί να πωλείται ως τέτοιο.

Η Δανία υποστήριξε ότι η ονομασία «φέτα» ισχύει μόνο για προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, είναι επίσης υποχρεωμένη να παρακολουθεί την παράνομη χρήση της προστατευόμενης ονομασίας «φέτα» και αυτή η υποχρέωση επεκτείνεται και σε προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές εκτός ΕΕ.

Η Δανία «επομένως δεν αρνείται ότι ούτε εμπόδισε ούτε σταμάτησε τους παραγωγούς στην επικράτειά της να χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα» εάν τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες», δήλωσε το Δικαστήριο της ΕΕ σε δεσμευτική απόφαση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη. 

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ