Επιπλέον κίνητρα για πραγματοποίηση κλινικών μελετών στα δημόσια νοσοκομεία, παρέχονται με τον νόμο 4950/22, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα. Με τη σχετική διάταξη, αίρονται οι περιορισμοί, σύμφωνα με τους οποίους τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν μπορούσαν να έχουν έσοδα από κλινικές μελέτες.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία νοσοκομείων - "πιλότων" στις κλινικές μελέτες, επιχειρώντας να εφαρμόσει ό,τι ισχύει σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

Αυτό αναφέρει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος (φωτογραφία), σημειώνοντας τα εξής:

"Με την πρόσφατη ρύθμιση, αντιμετωπίζεται μια χρόνια στρέβλωση που αφορά στη δυνατότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ να έχουν έσοδα από τη διεξαγωγή βιοϊατρικής έρευνας. Δίνεται, επομένως, ένα σημαντικό κίνητρο στα νοσοκομεία για τη διενέργεια κλινικών μελετών, καθώς θα μπορούν στο εξής να διαθέτουν αυτά τα επιπλέον έσοδα για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή την αναβάθμιση των υποδομών τους".

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, ένα από τα πολλά διδάγματα που άφησε πίσω της η πανδημία, είναι ο καθοριστικός ρόλος που παίζει η κλινική έρευνα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων υγειονομικών προκλήσεων. Όπως αναφέρει, "η ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα και αντι-ιικών χαπιών κατά της CoViD, ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο χάρη στις επιτυχημένες κλινικές μελέτες". 

Ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει πως η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη διενέργεια κλινικών μελετών στη χώρα, αποτέλεσε από την αρχή βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης: "Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίστηκαν κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα από την φαρμακοβιομηχανία, μέσω του επενδυτικού clawback, δηλαδή του συμψηφισμού των αυτόματων επιστροφών με δαπάνες που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία".  

Εκτιμά πως η ανάπτυξη της κλινικής έρευνας θα ανοίξει και το δρόμο της απασχόλησης για εκατοντάδες νέες και νέους επιστήμονες, ερευνητές και υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που συνήθως έβρισκε απασχόληση στο εξωτερικό (brain drain).  

Χαρακτηρίζει επιβεβλημένες τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας, λέγοντας πως στο πλαίσιο αυτό, από το 2019 έχει ανοίξει θεσμικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς και θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών.

Στόχος - αναφέρει - είναι η βελτιστοποίηση του πλαισίου υλοποίησης των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, η άρση των γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων και η συμμετοχή των ασθενών σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

Οι παρεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του αριθμού κλινικών δοκιμών φαρμάκων που εγκρίθηκαν από τον ΕΟΦ το 2021, με τη διευρυμένη συμμετοχή 612 κέντρων στην ελληνική επικράτεια και περίπου 6.000 ασθενών. 

Σχεδιασμός

Ο κ. Κωτσιόπουλος υπογραμμίζει πως ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει τα εξής:

  • Διοργάνωση στοχευμένων εκπαιδευτικών δράσεων στους εμπλεκόμενους στη διεξαγωγή των κλινικών μελετών, με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων τους.
  • Δημιουργία ενός οικοσύστηματος από νοσοκομεία "πιλότους" στις κλινικές δοκιμές, που θα αποτελέσουν και τον πυρήνα για την προτυποποίηση των σχετικών διαδικασιών και  την ανάπτυξη καλών πρακτικών
  • Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με τη δημιουργία αυτόνομων γραφείων κλινικής έρευνας εντός των νοσοκομείων, στα πρότυπα των νοσοκομείων του εξωτερικού.
  • Παρακολούθηση μέσω δεικτών σε κάθε φάση στις κλινικές μελέτες που διενεργούνται στα νοσοκομεία τους ΕΣΥ και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την αίτηση μέχρι την έγκριση της μελέτης.

Προωθείται, παράλλαλη, η δημιουργία "Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας", το οποίο αποσκοπεί σε ένα ενιαίο ψηφιακό  περιβάλλον,  που θα αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα και για τον πολίτη, παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση και συμβάλλοντας στην προαγωγή της Βιοϊατρικής Έρευνας στη χώρα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας