Τα συμπτώματα της Long - CoViD ποικίλουν. Αναδρομική ανάλυση με σχεδόν μισό εκατομμύριο  ασθενείς που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε ορισμένα συμπτώματα που δεν είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με τη νόσο.

Η μακροχρόνια CoViD σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περιλαμβάνει όλα τα συμπτώματα που δεν έχουν υποχωρήσει 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 και δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλες ασθένειες.

Οι πιο συχνές διαταραχές μέχρι στιγμής είναι η κόπωση, η δύσπνοια και οι γνωστικές διαταραχές, γνωστές και ως "εγκεφαλική ομίχλη". Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα υπολειμματικά συμπτώματα, όπως οι οσφρητικές διαταραχές, τα οποία συχνά εξαφανίζονται μόνο μετά από αρκετούς μήνες.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Krishnarajah Nirantharakumar από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ εντόπισε τώρα έναν αριθμό άλλων διαταραχών σε μια ανάλυση ιατρικών αρχείων. Στην ανάλυση που έλαβε υπόψη κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, την κατάσταση του καπνίσματος, το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τις συννοσηρότητες, συγκρίθηκαν 486.149 ενήλικες με επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 και 1.944.580 ενήλικες χωρίς τη λοίμωξη. 

Το σύμπτωμα με την υψηλότερη αναλογία κινδύνου (HR) ήταν η ανοσμία. Εμφανίστηκε 6,49 φορές συχνότερα στους μολυσμένους από ό,τι στην ομάδα σύγκρισης. Ακολούθησαν η τριχόπτωση (HR 3,99), το φτέρνισμα (HR 2,77), η δυσλειτουργία της εκσπερμάτισης (HR 2,63), η μειωμένη λίμπιντο (HR 2,36), η δύσπνοια σε κατάσταση ηρεμίας (HR 2,20), η κόπωση (HR 1,92), ο πλευριτικός πόνος στο στήθος (HR 1,86), η βραχνή φωνή (HR 1,78) και ο πυρετός (HR 1,75). Η τριχόπτωση και η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν έχουν συσχετιστεί με το Long 

 Σύμφωνα με την ανάλυση, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν long - CoViD (HR 1,52), αν και γενικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή λοίμωξη. Παρόμοια αντίφαση υπάρχει και με την ηλικία.

Παρόλο που ο κίνδυνος σοβαρής πορείας αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από long CoViD. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Nirantharakumar, οι ηλικίες 30-39 ετών έχουν 6% (HR 0,94) και οι ηλικίες 70+ έχουν 25% (HR 0,75) λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Long CoViD από ό,τι οι ηλικίες 18-30 ετών.

Υπάρχει επίσης μια μικρή κοινωνική διαβάθμιση: Για τα άτομα με την υψηλότερη κοινωνικοοικονομική αποστέρηση, ο Nirantharakumar εντοπίζει αναλογία κινδύνου 1,11. Οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είχαν επίσης ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μακρών συμπτωμάτων COVID (HR 1,12 και 1,08, αντίστοιχα).

Ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (HR 1,55), καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (HR 1,39), ινομυαλγία (HR 1,37), άγχος (HR 1, 35), προϋπάρχουσα στυτική δυσλειτουργία (HR 1,33), κατάθλιψη (HR 1,31), ημικρανία (HR 1,26), σκλήρυνση κατά πλάκας (HR 1,26), κοιλιοκάκη (HR 1,25) και μαθησιακές δυσκολίες (HR 1,24).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε