Έρευνα του University of Queensland ανακάλυψε ότι ο βλεννογόνος της μύτης των παιδιών είναι καλύτερος στην αποτροπή λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2  σε σχέση με την ενήλικη μύτη.

Η Dr Kirsty Short δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που εξηγεί το γιατί η ανοσιακή απόκριση των παιδιών έως τώρα έχει φανεί πιο αποτελεσματική στην αποφυγή και καταπολέμηση της COVID-19.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ο βλεννογόνος της μύτης των παιδιών έχει πιο προφλεγμονώδη απόκριση στο αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 έναντι της μύτης των ενηλίκων.

Όμως αυτό είναι διαφορετικό στην περίπτωση της Ομικρον.

Η ομάδα εξέθεσε τα δείγματα από κύτταρα ρινικού βλεννογόνου 23 υγιών παιδιών και 15 ενηλίκων στον ιό SARS-CoV-2.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι ο ιός πολλαπλασιαζόταν λιγότερο αποτελεσματικά στα κύτταρα του ρινικού βλεννογόνου των παιδιών καθώς και υψηλότερη αντιική απόκριση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παραλλαγή Δέλτα ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του βλεννογόνου της μύτης των παιδιών σε σχέση με τους ενήλικες.

Όμως η τάση ήταν λιγότερο εμφανής στην περίπτωση της παραλλαγής ‘Ομικρον.

Συνδυαστικά, φαίνεται πως ο ρινικός βλεννογόνος των παιδιών στηρίζει τη χαμηλότερη λοίμωξη και πολλαπλασιασμό του αρχικού  SARS-CoV-2, αλλά αυτό μπορεί ενδεχομένως να αλλάζει καθώς εξελίσσεται ο ιός.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology.

Πηγές:
PLOS Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα