Σχεδόν 9 στους 10 ασθενείς που ανέφεραν δυσλειτουργία όσφρησης ή γεύσης λόγω COVID-19-ανέρρωσαν εντελώς από αυτήν εντός 2 ετών, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Η ανάκτηση αυτών των αισθήσεων χρειάστηκε περισσότερους από 6 μήνες στο 10.9% των ασθενών.

Ο Paolo Boscolo-Rizzo του  University of Padova, υπολόγισε το εντός 2 ετών ποσοστό εμφάνισης δυσλειτουργίας και ανάκτησης όσφρησης και γεύσης σε 168 ελαφρώς συμπτωματικούς ενήλικες στην έναρξη, στις 4 εβδομάδες, στις 8 εβδομάδες, στους 6 μήνες και στα 2 χρόνια μετά τη νόσηση (πριν την Όμικρον).

Αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης ή όσφρησης αναφέρθηκε από το 64.3% στην έναρξη της λοίμωξης, το 38.1% στις 4 εβδομάδες, το 17.3% στις 8 εβδομάδες, το 16.1% στους 6 μήνες και το 8.3% στα 2 χρόνια.

Ολοκληρωτική αποκατάσταση της δυσλειτουργίας (έναρξη εντός 4 εβδομάδων από τη λοίμωξη-119 ασθενείς) συνέβη στο 88.2 % ενώ ποσοστό 9.2 % ανέφερε μείωση της έντασης και 2,5% ότι το σύμπτωμα δεν παρουσίασε αλλαγή ή επιδεινώθηκε.

Αργή ανάκτηση (περισσότερο από 6 μήνες) αναφέρθηκε από το 10.9% των ασθενών.

Επιμονή τουλάχιστον ενός συμπτώματος (περιλαμβανομένων μη χημειοαισθητηριακών), σε διάστημα 2 ετών αναφέρθηκε από το 28.0 %.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανάκτηση της όσφρησης ή της γεύσης μπορεί να συνεχίζεται για πολλούς μήνες μετά τη λοίμωξη.

Πηγές:
JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα