Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, έδωσε τώρα το πρώτο πράσινο φως σε ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο ώστε να στοχεύει στην παραλλαγή Ομικρον.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ενέκρινε το εμβόλιο που παρήγαγε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna ως αναμνηστική δόση για ενήλικες.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας αναμένεται τώρα να εκδώσει σύντομα σύσταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί το εμβόλιο στη χώρα.

Η απόφαση του MHRA βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι το αναμνηστικό πυροδότησε «μια ισχυρή ανοσοαπόκριση» τόσο κατά της Omicron (BA.1), όσο και του αρχικού ιού του 2020.

Η Moderna είπε τον Ιούνιο, ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι όταν χορηγήθηκε ως τέταρτη δόση, η προσαρμοσμένη στην παραλλαγή δόση δημιούργησε οκταπλάσια αντισώματα εξουδετέρωσης έναντι της Ομικρον. Δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια με αυτό το νέο σκεύασμα, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο