Ενα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως από γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν θα είναι διαθέσιμο σε κάποια μέρη της Ευρώπης λόγω ενός άγνωστου προβλήματος που προκλήθηκε στην παραγωγή του, αναφέρει η φαρμακοβιομηχανία που το διαχειρίζεται, Merck KGaA και αφορά το σκεύασμα Cetrorelix acetate.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε σχετική προειδοποίηση για την έλλειψή του, λέγοντας ότι το πρόβλημα ανάγκασε στο κλείσιμο της κύριας μονάδας παραγωγής του φαρμάκου από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022. Το εργοστάσιο ανήκει στη θυγατρική της Merck EMD, Serono.

Η ποιότητα του φαρμάκου δεν επηρεάζεται από το πρόβλημα παραγωγής, ανέφερε ο EMA, αλλά η προσφορά του θα μπορούσε να μειωθεί ή/και να καθυστερήσει σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.

"Βιώνουμε μειωμένη και καθυστερημένη προσφορά του Cetrorelix acetate. λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης καθώς και κάποιων τεχνικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει στον εξωτερικό προμηθευτή μας", ανέφερε η Merck KGaA. "Τα τεχνικά προβλήματα που προκάλεσαν την έλλειψη αρχικά επιλύθηκαν πλήρως και η παραγωγή ξεκίνησε ξανά στις αρχές Απριλίου 2022. Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στον τομέα της μεταποίησης για να διασφαλίσουμε την τακτική παροχή Cetrorelix acetate. το συντομότερο δυνατό."

Το Cetrorelix acetate. χρησιμοποιείται για την πρόληψη της πρόωρης ωορρηξίας κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε μια επιστολή της  προς τους επαγγελματίες υγείας, η εταιρεία  Merck KGaA   λέει ότι  οι ασθενείς δεν πρέπει να ξεκινούν με Cetrorelix acetate. στις πληγείσες χώρες, επιλέγοντας εναλλακτικές λύσεις

Το Cetrorelix acetate. κέρδισε  την έγκριση  στην Ευρώπη το 1999. Το 2013, η Aeterna Zentaris  παραχώρησε την άδεια για την κατασκευή του στη θυγατρική της Merck  για 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγές:
fiercepharma