Η Ελλάδα παρέλαβε χθες 2.300 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων και είναι σε συνεννήση με την Κομισιόν να παραλάβει και 100 θεραπείες.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στον Σκάι, ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε πως η ποσότητα θεωρείται επαρκής, βάσει των κρουσμάτων.

Στις 23 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμβολιασμού, σε συνεννόηση και με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να βγάλει τις προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος το εμβόλιο.

Για τα εμβόλια κατά της CoviD, είπε πως η Moderna και η Pfizer είναι σε μία διπλή διαδικασία: Έχουν εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουν και ακόμα πιο επικαιροποιημένα, που είναι οι κυρίαρχες υπομεταλλάξεις 4 και 5. 

Όπως ανέφερε, αναμένονται οι εγκριτικές διαδικασίες και η εξέταση των φακέλων που θα κατατεθούν: "Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε αυτά τα εμβόλια εντός το έτους”, σημείωσε.

Πανδημία

Για την εικόνα της πανδημίας, σημείωσε πως αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση του κύματος, το οποίο έδωσε πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε νοσηλείες σε απλές κλίνες.

"Δεν μας έδωσε χαρακτηριστικά νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ. Υπολογίζαμε, μάλιστα, ότι θα είχαμε περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερη χρήση κλινών Εντατικής Θεραπείας. Δεν χρειάστηκε", είπε ο υπουργός, για να επισημάνει:

"Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια άλλη φάση με την πανδημία, με την μάχη μας κατά του κορωνοϊού. Έχουμε, πλέον, θεραπευτικά πρωτόκολλα και εμβολιασμένο πληθυσμό. Έχουμε μεταλλάξεις με κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχική νόσο και διαθέτουμε και αντιικά φάρμακα".

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αυτή την στιγμή έχουμε ένα πλήρες μείγμα που μπορούμε να παρέχουμε προστασία στους πολίτες. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε σε μέτρα όπως τα είχαμε ζήσει, δηλαδή, μέτρα υποχρεωτικότητας ή μέτρα που έχουν χαρακτηριστικά περιορισμού και απομόνωσης.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, να ληφθούν μέτρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που βλέπουμε αυτή την στιγμή.

"Περιμένουμε ότι το φθινόπωρο, λόγω του ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους και αλλαγή θερμοκρασίας, θα υπάρχουν και κύματα τα οποία θα δίνουν περισσότερες νοσηλείες", εξήγησε, λέγοντας πως πιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Η επιβολή θα είναι όπου κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν τώρα. 

Σχολεία

Για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, θα υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είπε πως είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας, ενώ σκοπός είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται.

"Είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά", διευκρίνισε.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως αναμένονται περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία και ότι θα υπάρχει υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας προς το τέλος του καλοκαιριού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
“Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη”
Αυξημένα επίπεδα ορμονών θυρεοειδούς συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή