Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι δυσβάσταχτο και σχεδόν ένας στους τρεις λέει ότι δεν ακολουθεί σωστά τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους. Το 2019, οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα από 1.000 δολ. ανά άτομο σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, ποσό υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η συλλογή γραφημάτων που παρουσιάζεται εξετάζει τι γνωρίζουμε για τις δαπάνες και τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ και γίνεται σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το 2019 (το τελευταίο έτος με διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ), οι ΗΠΑ δαπάνησαν 1.126 δολάρια κατά κεφαλήν σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ συγκρίσιμες χώρες ξόδεψαν 552 δολάρια κατά μέσο όρο. Αυτό περιλαμβάνει δαπάνες από ασφαλιστικά ταμεία και έξοδα από την τσέπη των ασθενών για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι κατά κεφαλήν δαπάνες συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 69% από το 2004 έως το 2019, σε σύγκριση με το 41% που σημειώθηκε κατά μέσο όρο στις συγκρίσιμες χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ρυθμοί ανάπτυξης κυμάνθηκαν, με μέτρια ανάπτυξη στις ΗΠΑ από το 2006 έως το 2013 και απότομες αυξήσεις στην ανάπτυξη το 2014 και το 2015, οι οποίες οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή νέων θεραπειών υψηλής τιμής.

Στις ΗΠΑ, οι κατά κεφαλήν πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων και οι δαπάνες από τη τσέπη για συνταγογραφούμενα φάρμακα (963 δολ. και 164 δολ., αντίστοιχα το 2019) είναι και οι δύο υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη συγκρίσιμη χώρα. Τα ιδιωτικά και δημόσια ασφαλιστικά προγράμματα καλύπτουν παρόμοιο μερίδιο των δαπανών συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις άλλες χώρες (85% και 84%, αντίστοιχα).

Ωστόσο, το μεγάλο κόστος στις ΗΠΑ εξακολουθεί να συμβάλλει στις υψηλές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και μετακυλίεται στους Αμερικανούς με τη μορφή υψηλότερων ασφαλίστρων και δημοσίων προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους. Δεδομένου ότι τα φάρμακα λιανικής αντιπροσωπεύουν το 18% των συνολικών δαπανών για την υγεία στα προγράμματα των εργοδοτών, οι αλλαγές στις τιμές ή η χρήση φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν το κόστος του εργοδότη, τα ασφάλιστρα των εργαζομένων και το κόστος των ασθενών.

Οι τιμές πολλών επώνυμων συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η κυστική ίνωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ακριβότερες στις ΗΠΑ από ό,τι στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, η τιμή του Adalimumab στις ΗΠΑ είναι 423% ακριβότερη από την τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο και 186% περισσότερο από αυτή στη Γερμανία.

Οι πολιτικές συνταγογραφούμενων φαρμάκων των χωρών μπορεί να ποικίλλουν βάσει ορισμένων παραγόντων, όπως η ρύθμιση ή η συγκριτική αξιολόγηση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο αριθμός και οι τύποι πληρωτών, ο ρόλος των διαχειριστών φαρμακευτικών παροχών, η προστασία των φαρμάκων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η διαθεσιμότητα και οι τιμές των γενοσήμων ή των βιο-ομοειδών ως εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές. Στις ΗΠΑ, τα φάρμακα χωρίς ανταγωνιστές μπορεί να είναι πιο ακριβά από ό,τι σε άλλες χώρες, εν μέρει επειδή δεν ρυθμίζουν άμεσα ούτε διαπραγματεύονται την τιμή των φαρμάκων. Όταν διατίθενται γενόσημα ή βιο-ομοειδή, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κόστους μπορούν να προσφέρουν λιγότερο δαπανηρές θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς και πληρωτές.

Μολονότι, όμως, τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των φαρμάκων που διανέμονται στις ΗΠΑ, αντιστοιχούν μόλις στο ένα πέμπτο των δαπανών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των συνταγών που χορηγούνται στις ΗΠΑ είναι για γενόσημα φάρμακα, οι δαπάνες για αυτά τα φάρμακα αντιπροσωπεύουν ένα μικρότερο μέρος των δαπανών (19,8%). 
Ενώ οι τιμές των επώνυμων φαρμάκων έχουν γενικά αυξηθεί, οι τιμές των γενόσημων έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Την ίδια στιγμή, το μερίδιο του πληθυσμού που παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι κάπως υψηλότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στα περισσότερα ομοτίμους κράτη. Τα διαθέσιμα δεδομένα έρευνας διαπιστώνουν ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους στις ΗΠΑ (58%) αναφέρουν ότι λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα σε τακτική ή συνεχή βάση, το οποίο είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το ποσοστό που ισχύει στις συγκρίσιμες χώρες (51% κατά μέσο όρο).

Πηγές:
healthsystemtracker.org

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα