Ερευνητές εντόπισαν μεταβολικούς δείκτες σχετικούς με την Covid, ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση και αγωγές για ανθρώπους που έχουν συμπτώματα της νόσου μήνες μετά τη διάγνωση.

Ερευνητές του University of Surrey συνέλεξαν δείγματα αίματος νοσηλευομένων ασθενών και ανακάλυψαν ότι η Covid-19 άλλαξε τον μεταβολισμό τους. Η ομάδα παρατήρησε ότι η επίδραση της Covid-19 άλλαζε με τον καιρό, με το πρώτο κύμα να διαταράσσει τους μεταβολίτες διαφορετικά από το δεύτερο.

Ενώ παρατήρησαν ότι πολλοί μεταβολίτες ασθενών επέστρεψαν στα φυσιολογικά επίπεδα όταν οι ασθενείς ανέρρωσαν, μικρός αριθμός συνέχισε να έχει διαταραχές για αρκετούς μήνες μετά.

Η έρευνα του Surrey ανέλυσε δείγματα αίματος 164 νοσηλευόμενων -- 123 με Covid-19 και 41 με αρνητικό PCR test – κατά τα πρώτα 2 κύματα λοίμωξης. 19 θετικοί ασθενείς επίσης έδωσαν αίμα 2-7 μήνες μετά τη λοίμωξη.

Με μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, η ερευνητική ομάδα εντόπισε 6 μεταβολίτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της Covid-19 με ακρίβεια 91%.

Η καθηγήτρια Melanie Bailey, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που φάνηκε ότι η Covid-19 επηρεάζει τώρα τον μεταβολισμό των ασθενών διαφορετικά σε σχέση με το πρώτο κύμα-κάτι που πιστεύει ότι οφείλεται στις παραλλαγές που προέκυψαν. Είναι γνωστό πως διαφορετικές παραλλαγές του κορωνοιού έχουν διάφορα συμπτώματα επομένως είναι λογικό αυτό να συνδέεται με αλλαγές στη χημεία του αίματος.

Εχοντας αυτό το στοιχείο, στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν χαρακτηριστικούς για την Covid-19 βιοδείκτες, άσχετους από το κύμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κατανοούμε καλύτερα τους περιορισμούς των αγωγών που χορηγούνται και να αναπτυχθούν καλύτερες αγωγές, δήλωσε η καθηγήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Metabolites.

Πηγές:
Metabolites.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας