Σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό "αποτύπωμα" που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο, τόνισε την Παρασκευή ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον Σκάι, ξεκαθάρισε ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων. Έκανε λόγο για σαφή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 30% όπως είπε, αλλά και στους θανάτους, περίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. "Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, απάντησε πως δείχνει "δυναμική" και "μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον "Κένταυρο" να επικρατήσει εύκολα. "Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι" , ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εισαγωγές

Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό και έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, είπε ο καθηγητής.

Συνέστησε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές, ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5 - 6 μέρες από την επιστροφή, να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας. "Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον", δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Πηγές:
Σκάι