Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η long COVID είναι πραγματική. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ την αναγνωρίζει ως πάθηση, αναφέροντας σε δύο εκθέσεις που εκδόθηκαν τον Αύγουστο ότι ένας στους πέντε ενηλίκους επιζώντες της COVID-19 έχει μια κατάσταση υγείας που σχετίζεται με την ασθένειά του.

Η COVID μπορεί να βλάψει πολλά όργανα στο σώμα και ορισμένες φορές η βλάβη οδηγεί σε long COVID. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της long COVID και μιας οξείας λοίμωξης με διαρκή αποτελέσματα, λένε οι γιατροί.

"Η ίδια η COVID μπορεί πραγματικά να προκαλέσει παρατεταμένη ασθένεια, την οποία δεν ονομάζουμε long COVID", λέει η Nisha Viswanathan, MD, γιατρός στο UCLA Health στο Λος Άντζελες. Αλλά, αν τα συμπτώματα εκτείνονται πέρα από τις 12 εβδομάδες, αυτό βάζει τους ασθενείς στη σφαίρα του long COVID, λέει.

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν την κανονική ζωή και τη δουλειά τους. Μερικές φορές διαρκούν για μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Πολυοργανική βλάβη

Οι ουλές στους πνεύμονες και άλλα προβλήματα στους πνεύμονες είναι κοινά μετά την COVID, λέει η Leora Horwitz, MD, ειδική Eσωτερικής Παθολογίας στο Grossman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ακόμη και μετά από ένα ήπιο κρούσμα, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αναπνευστικά προβλήματα για μήνες, λέει μια ομάδα της Johns Hopkins Medicine σε μια διαδικτυακή ενημέρωση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiology βρήκε βλάβη σε ανθρώπους έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη διάγνωση του COVID-19.

Μερικοί άνθρωποι έχουν επίμονα προβλήματα με την καρδιά, τους νεφρούς, το ήπαρ και το νευρικό σύστημα μετά την COVID-19. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο περιοδικό JAMA Cardiology δείχνει ότι το 60% των ανθρώπων που είχαν COVID-19 είχαν συνεχή σημάδια καρδιακής φλεγμονής. Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων που νοσηλεύονται για COVID-19 παθαίνουν νεφρική βλάβη που μπορεί να γίνει χρόνια και ορισμένοι καταλήγουν να χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση, λέει ο C. John Sperati, MD, ειδικός νεφρών στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.

Αυτό μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στο ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, μολύνει άμεσα τα κύτταρα σε πολλά όργανα.

"Υπάρχει σίγουρα μια βιολογική βάση, με την οποία η COVID θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους σε μια νέα διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας", αναφέρει.

Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι πιθανώς βασικό μέρος των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της COVID-19.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση στον COVID-19 που ονομάζεται καταιγίδα κυτοκινών, λέει η Nitra Aggarwal Gilotra, MD, καρδιολόγος στο Johns Hopkins Medicine. Αυτή η διαδικασία προορίζεται να επιτεθεί στον ιό εισβολής. Αλλά, μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που προκαλεί μεγάλες βλάβες σε υγιείς ιστούς και όργανα, οι οποίες μπορεί να είναι μόνιμες, αν οι ασθενείς επιβιώσουν.

Σε μερικούς ανθρώπους, η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, προκαλώντας μυοκαρδίτιδα. Τα συμπτώματα μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα παλμών της καρδιάς. Αν και σπάνιο, μπορεί να είναι σοβαρό και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μακροχρόνια COVID μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αυτοάνοση κατάσταση, λέει η Eline Luning Prak, MD, PhD, παθολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο μακροχρόνιος COVID μπορεί να μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά συμπτώματα με αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, του εκτεταμένου πόνου, των προβλημάτων μνήμης και των διαταραχών της διάθεσης, λέει ο Prak.

Θρόμβοι αίματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ισχυρή φλεγμονώδης απόκριση στην COVID-19 μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος. Αυτή η μερικές φορές υπερβολική πήξη είναι ένα πρώιμο χαρακτηριστικό της λοίμωξης COVID-19 και όταν οι θρόμβοι περιορίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τους νεφρούς ή τα άκρα, μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη. Μερικά μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ερευνητές στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς διέτρεχαν κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης - ένας θρόμβος αίματος συνήθως στο πόδι - έως και 3 μήνες μετά τη μόλυνση και σε υψηλότερο κίνδυνο θρόμβου αίματος στον πνεύμονα, που ονομάζεται πνευμονική εμβολή, για διάστημα έως και 3 μηνών.

Δεξαμενές ιού

Ο ίδιος ο ιός μπορεί επίσης να παραμείνει στο σώμα ενός ασθενούς, προκαλώντας συνεχή συμπτώματα και, ενδεχομένως, νέες εξάρσεις. Η Zoe Swank, PhD, και οι συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφεραν σε μια προδημοσίευση μελέτης ότι βρήκαν κομμάτια του ιού SARS-CoV-2 στο αίμα των περισσότερων ασθενών με μακρά συμπτώματα COVID που δοκίμασαν - μερικούς έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση . Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως.

Μια άλλη ομάδα βρήκε στοιχεία του ιού στα κόπρανα έως και 7 μήνες αργότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός κρύβεται στο έντερο. Άλλες πρώιμες μελέτες έχουν βρει κομμάτια ιικού RNA στη σκωληκοειδή απόφυση, τον ιστό του μαστού, την καρδιά, τα μάτια και τον εγκέφαλο.

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρή εμφάνιση COVID-19 και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν διαβήτη, τόσο κατά τη μάχη με τη μόλυνση, όσο και μετά. Μια μελέτη βετεράνων διαπίστωσε ότι οι επιζώντες από COVID-19 είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τον επόμενο χρόνο.

Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει μερικούς τρόπους που μπορεί να συμβεί αυτό. Τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας έχουν υποδοχείς SARS-CoV-2 – ένας τύπος μοριακής θύρας στην οποία μπορεί να προσκολληθεί ο κορωνοϊός. Η βλάβη σε αυτά τα κύτταρα θα μπορούσε να κάνει το σώμα λιγότερο ικανό να παράγει ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Ο ιός θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την ισορροπία στο σώμα ή να προκαλέσει φλεγμονή που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη, έγραψαν ο Ziad Al-Aly, MD, του Veterans Affairs Health Care System του St. Louis και οι συνεργάτες του στο The Lancet Diabetes. και Ενδοκρινολογία.

Νευρικό σύστημα

Τα άτομα που νοσούν από COVID-19 είναι επίσης πιο ευάλωτα στο σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS). Αυτό επηρεάζει αυτό που είναι γνωστό ως αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και περιλαμβάνει εκείνα τα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας χωρίς να χρειάζεται να τα σκεφτείτε, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός και η πέψη. Το POTS μπορεί να προκαλέσει κοινά μακροχρόνια νευρολογικά συμπτώματα COVID, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη, αϋπνία και προβλήματα σκέψης και συγκέντρωσης. "Αυτή ήταν μια γνωστή κατάσταση πριν από τον COVID, αλλά ήταν απίστευτα σπάνια", λέει ο Viswanathan, ο γιατρός υγείας του UCLA. "Μετά τον COVID, το έχω δει με αυξανόμενη συχνότητα."

Μακροπρόθεσμη προοπτική

Τα διαρκή προβλήματα μετά την COVID-19 είναι πολύ πιο πιθανά μετά από μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τα παλεύουν ακόμα και μετά από μια ήπια ασθένεια. "Όσο για το γιατί, αυτό είναι το ερώτημα των δισεκατομμυρίων δολαρίων", λέει ο Horwitz, ο ειδικός Εσωτερικής Παθολογίας. "Είναι γνωστό ότι οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη απορρύθμιση. Γιατί είναι αυτό, πραγματικά δεν ξέρουμε".

Είτε πρόκειται για ιό που κρύβεται στο σώμα, για μακροχρόνια βλάβη οργάνων ή για αυτοάνοση αντίδραση πιθανότατα διαφέρει από άτομο σε άτομο. "Πιστεύω, όλο και περισσότερο, ότι είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών, ακριβώς με βάση το πώς διαφορετικοί ασθενείς ανταποκρίνονται σε διαφορετικά φάρμακα", λέει ο Viswanathan. "Ένας ασθενής θα ανταποκριθεί σε κάτι όμορφα και ένας άλλος ασθενής δεν θα ανταποκριθεί καθόλου."

Αλλά, είναι σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων αντιμετωπίζει μακροχρόνιους αγώνες για την υγεία λόγω του COVID-19, ο οποίος έχει μολύνει τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και 92 εκατομμύρια - πιθανότατα πολλά περισσότερα - στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ακόμη και ένας μικρός αυξημένος κίνδυνος καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο διαβήτης μεταφράζεται σε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, λέει ο Horwitz. "Αν ακόμη και το 1% των ανθρώπων που μολύνουν τον COVID έχουν μακροχρόνια συμπτώματα, αυτό είναι μια μεγάλη κρίση Δημόσιας Υγείας, γιατί αυτό είναι το 1% σχεδόν όλων στη χώρα", λέει.

Πηγές:
WebMD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια