"Οι νοσηλείες των παιδιών δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού", δήλωσε τη Δευτέρα η Σταυρούλα Κωσταρίδου, παιδίατρος και συντονίστρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά από κορωνοϊό και προτρέποντας τους γονείς να στείλουν τα τέκνα τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό χρειάζεται να νοσηλευτεί, καθησυχάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους γονείς ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

"Ευτυχώς, το καλοκαίρι δεν χρειάστηκε τα παιδιά να μπουν στη ΜΕΘ", ανέφερε η κ. Κωσταρίδου η οποία μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον τόνισε ότι τα περισσότερα περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά ή με γαστρεντερίτιδα.

"Έχουμε και τις επιπλοκές και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή", δήλωσε σχετικά ενώ μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού τόνισε ότι η γνώση που έχει συγκεντρωθεί στα δυόμισι και πλέον χρόνια από της εμφάνιση της Covid-19 είναι σημαντική.

"Τα περιστατικά των παιδιών μπορούν να αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα", πρόσθεσε η συντονίστρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Σχολεία

Αναφορικά με το πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες η κ. Κωσταρίδου ήταν αποκαλυπτική: "Δεν έχει σημάνει η λήξη της πανδημίας επομένως μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να συνεχίσουν και τη χρονιά που έρχεται. Δεν ξεχνάμε ποτέ στα σχολεία τον συχνό καθαρισμό των χεριών, τις αποστάσεις των θρανιών, το συχνό άνοιγμα των παραθύρων και κυρίως η επιτήρηση των παιδιών που παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα".

Σύμφωνα με την παιδίατρο, όταν το παιδί έχει πυρετό ή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του και να κάνει τεστ ανίχνευσης του ιού.

Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί από τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας κατά βάση τον κανόνα "βλέποντας και κάνοντας". Δεν παρέλειψε όμως να πει ότι ιώσεις και γρίπη επέστρεψαν δυναμικά μετά την πανδημία.

Ωστόσο, όπως είπε, "αυτός δεν είναι λόγος να μην πάνε τα βρέφη και τα μικρά νήπια στους σταθμούς διότι έχουν στερηθεί πάρα πολλά πράγματα. Τα παιδιά θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και να χαρούν αυτά που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί".

Κένταυρος

Σχολιάζοντας την παραλλαγή Κένταυρος η παιδίατρος επισήμανε ότι θα έχει πιο υψηλή μεταδοτικότητα χωρίς να επιβαρύνεται η κλινική εικόνα των παιδιών.

Αναφορικά με την εμφάνιση long covid σε παιδιά που έχουν νοσήσει η κ. Κωσταρίδου επισήμανε ότι από τα όποια συμπτώματα εξαφανίζονται μετά την 12η εβδομάδα.

Πηγές:
ΕΡΤ