Η χορήγηση κολχικίνης ή ασπιρίνης δεν βοηθά τους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στο σπίτι να αποφύγουν τυχόν επιδείνωση της κατάστασής τους και την ανάγκη για νοσηλεία στο νοσοκομείο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη.

Η επιδείνωση της COVID-19 χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονώδη αντίδραση και ενεργοποίηση του συστήματος αιμόστασης. Για να αναχαιτιστούν αυτές οι αντιδράσεις, επιστήμονες από 12 χώρες του κόσμου δοκίμασαν τη χορήγηση των δύο φαρμάκων σε 3.917 πάσχοντες από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID-19. Η κολχικίνη καταπολεμά τη φλεγμονή και η ασπιρίνη την ενεργοποίηση της αιμόστασης που μπορεί να οδηγήσει σε θρομβώσεις.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες. Άλλοι έπαιρναν εικονικά φάρμακα (placebo) και άλλοι το ένα από τα δύο υπό εξέταση σκευάσματα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κολχικίνη δεν μείωσε ιδιαίτερα της νοσηλείες ή τους θανάτους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αντίστοιχα, η ασπιρίνη δεν μείωσε ιδιαίτερα τις θρομβώσεις, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.

Δεν υπήρξαν επίσης ενδείξεις οφέλους με καμία από τις δύο θεραπείες σε διάφορες υποομάδες ασθενών (π.χ. εμβολιασμένοι έναντι ανεμβολίαστων, σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά την έναρξη της COVID-19 κ.λπ.).

Τον Δεκέμβριο του 2021 είχε υπολογιστεί ότι 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Αν και μικρό ποσοστό εξ αυτών εκδήλωσαν μέτρια ή σοβαρή COVID-19, ήταν τόσο μεγάλος ο απόλυτος αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ώστε έφερε στα όριά τους τα συστήματα Υγείας πολλών κρατών. Γι' αυτό τον λόγο η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει τις έρευνές της, προσπαθώντας να  βρει αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της εξέλιξης της COVID-19.

"Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν παρέχουν ενδείξεις ότι η κολχικίνη ή η ασπιρίνη είναι ωφέλιμες σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται εκτός νοσοκομείων", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. John Eikelboom από το Πανεπιστήμιο McMaster, στο Χάμιλτον του Καναδά. "Οι ασθενείς με COVID-19 που είναι μολυσμένοι και διατρέχουν κίνδυνο εξέλιξης της νόσου τους, καλό είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης κάποιας εγκεκριμένης αντιιικής θεραπείας. Πάντως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των νοσηλειών και των θανάτων λόγω της COVID-19 παραμένει ο εμβολιασμός." 

Πηγές:
ESC Congress 2022

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]