Επειδή ένας αριθμός ιών μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών, οι άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται εάν ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 μπορεί επίσης να κυκλοφορήσει με αυτόν τον τρόπο.

Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2; Η απάντηση είναι "όχι", σύμφωνα με τον δρ Daniel Markowski, τεχνικό σύμβουλο της Αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κουνούπια μπορούν να αποκτήσουν και να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2", ανέφερε.

Προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που εμποδίζουν τα κουνούπια να μεταφέρουν και να διαδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, ο δρ Markowski εξηγεί ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα κουνούπια μεταδίδουν ιούς ή σωματίδια ιού.

"Συνήθως, το κουνούπι πρέπει πρώτα να τραφεί με έναν μολυσμένο ξενιστή, ο οποίος κυκλοφορεί αρκετό ιό στο αίμα του, ώστε να υπάρχει κάποια ποσότητα στη μικρή ποσότητα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του γεύματος με αίμα κουνουπιών", εξήγησε.

"Δεύτερον, ο ιός πρέπει να επιβιώσει στο μεσαίο έντερο του εντόμου, το οποίο έχει μια σειρά από ανοσολογικές αντιδράσεις παρόμοιες με τις δικές μας. Όχι μόνο πρέπει να επιβιώσουν μέσα στο μεσαίο έντερο του κουνουπιού, αλλά πρέπει να αναπαραχθούν και τελικά να συνδεθούν σε θέσεις υποδοχέα στο τοίχωμα του μεσαίου εντέρου και να περάσουν μέσα από αυτό το φράγμα στην κοιλότητα του σώματος του κουνουπιού", πρόσθεσε.

Μόλις εισέλθει στην κοιλότητα του σώματος - εξηγεί - ο ιός πρέπει να ξεπεράσει το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνουπιού και να ανοίξει το δρόμο του στους σιελογόνους αδένες του εντόμου, ενώ όλα αυτά συνεχίζουν να αναπαράγονται.

"Με το επόμενο γεύμα αίματος, μπορούν να περάσουν σε έναν νέο ξενιστή, ενώ το κουνούπι τρέφεται", συνέχισε.

"Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, αυτό είναι ένα αρκετά μακρύ και πολύπλοκο ταξίδι που κάνει κάθε ιός για να περάσει από τον έναν ξενιστή στον άλλο μέσω ενός τσιμπήματος κουνουπιού. Και δεν έχουν εξελιχθεί πολλοί ιοί κατά τη διάρκεια των χιλιετιών για να ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτό το ταξίδι, για αυτό πολλοί ιοί όπως η γρίπη, ο κορωναϊός και η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ιοί που μεταδίδονται από τα κουνούπια".

Πηγές:
Medical News Today