Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα να υπάρξει νέο στέλεχος του κορωνοϊού στο επόμενο τετράμηνο, εκτίμησε την Πέμπτη ο Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στον Σκάι, ο γιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ υποστήριξε πως θα χρειαστούν δεκαετίες να ελεγχθεί η πανδημία, που γίνεται χειρότερη με τη διπλοδημία κορωνοϊού - γρίπης.

Όπως ανέφερε, ο κορωνοϊός θα ξανάρθει τον χειμώνα και το καινούργιο στοιχείο είναι πως όλοι προβλέπουν πια πως θα έρθει και επιδημία γρίπης, οπότε θα έχουμε τον πρώτο χρόνο διπλοπανδημίας από γρίπη και κορωνοϊό. "Οι επιπτώσεις αυτού είναι λίγο απρόβλεπτες", προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία πως, με τόσες μολύνσεις και τόσους εμβολιασμούς, το χειμωνιάτικο κύμα θα είναι πιο ήπιο.

"Ο κίνδυνος να έχουμε νέα μετάλλαξη το επόμενο τετράμηνο είναι - κατά την εκτίμησή μου - πάνω από 50%, οπότε παίζουμε με τη φωτιά. Μπορούμε να έχουμε και νέο στέλεχος κορωνοϊού και την επιδημία της γρίπης. Το κοκτέιλ με τρομάζει γιατί θα μεταφερθεί αυτόματα στο σπίτι", τόνισε.

Χαρακτήρισε "παραμύθι της Χαλιμάς" το πως ο κορωνοϊός θα γίνει σαν απλή γρίπη: "Ο ιός της πολιομυελίτιδας κάνει την ίδια αρρώστια από την εποχή του Φαραώ", τόνισε.

Σημείωσε πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, αλλά θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να μετριάσει ή να σταματήσει την πανδημία: "Χρειαζόμαστε κάτι πιο γρήγορο για να περιορίσουμε τις μεταδόσεις", είπε, αναφερόμενος στα ατομικά μέτρα προστασίας και ειδικότερα στα σχολεία.

Σε σχέση με τη μη υποχρεωτικότητα της μάσκας στην Εκπαίδευση, είπε πως "αυτό που γίνεται στα σχολεία είναι - κατά τη γνώμη μου - πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία έπρεπε να έχουν καλό εξαερισμό, με τα κατάλληλα φίλτρα που κοστίζουν ελάχιστα. Τα παιδιά ήταν από τους πιο πειθαρχημένους στο θέμα της μάσκας και αυτό το πετάμε στο καλάθι των αχρήστων".

Εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι μαθητές θα επιλέξουν να φορούν μάσκα, λέγοντας πως "το πρόβλημα που βλέπω είναι ποιο παιδί θα αντέξει το μπούλιγκ στο σχολείο".

Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε λάθος να λέμε πως δεν λαμβάνουμε μέτρα, από τη στιγμή που έχουμε ΜΕΘ και αντέχουμε: "Με το ένα τρίτο του πληθυσμού να έχει κολλήσει το καλοκαίρι, φανταστείτε τι θα γίνει τον χειμώνα που θα είμαστε όλοι μέσα", υπογράμμισε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις