Συστάσεις για τη χορήγηση αναμνητικών δόσεων εμβολίου κατά της CoViD σε ευπαθείες ομάδες και τον γενικό πληθυσμό, απευθύνουν οι υγειονομικές αρχές δέκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, όπου θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι οδηγίες που έχουν εκδοθεί ανά χώρα είναι οι εξής:

Βέλγιο

Το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας δημοσίευσε συστάσεις, με τις οποίες καλούνται όλες οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν με μία επιπλέον αναμνηστική δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το αργότερο. Η εκστρατεία αυτή πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο μαζική, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά COVID-19. Για την περίοδο φθινοπώρου - χειμώνα 2022-2023, η εκστρατεία προληπτικού μαζικού εμβολιασμού απευθύνεται σε ενηλίκους ηλικίας 65 ετών και άνω, σε κάθε ασθενή με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω ασθένειας ή θεραπείας, κάθε ασθενή με τουλάχιστον μία συννοσηρότητα, όλες τις έγκυες γυναίκες, όλα τα άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της περίθαλψης και όσους ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Στη συνέχεια θα προσκληθεί η ηλικιακή ομάδα από 50 έως 64 ετών. Άτομα ηλικίας από 18 έως 50 ετών χρόνια μπορούν να εμβολιαστούν εθελοντικά.

Τσεχία

Οι ειδικοί της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας δημοσίευσαν συστάσεις για την οργάνωση μιας εκστρατείας ενίσχυσης εμβολιασμού για το φθινόπωρο του 2022 για οι ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές μορφές της νόσου (ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα ηλικίας 60+ ετών ή/και με συννοσηρότητες). Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 θα γίνει σε συνδυασμό με την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Δανία

Η Δανική Υγειονομική Αρχή υπέβαλε προκαταρκτικές συστάσεις για τη φθινοπωρινή εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου για διαμένοντες σε δομές μακράς νοσηλείας και άλλους ευάλωτους ηλικιωμένους. Από την 1η Οκτωβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και τα άτομα που είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι (ανεξαρτήτως ηλικίας) θα μπορούν να εμβολιάζονται, τρεις μήνες μετά την προηγούμενη δόση.

Γαλλία

Η γαλλική Haute Autorité de Santé (HAS) δημοσίευσε συστάσεις για την πραγματοποίηση εκστρατείας ενίσχυσης εμβολιασμού για το φθινόπωρο. Αφορά τις περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας σοβαρών ασθενειώ (ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα ηλικίας 65+ ετών και/ή με συννοσηρότητες), ενώ εξετάζεται ο εμβολιασμός και των επαγγελματιών Υγείας. Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της CoViD θα συνδυαστεί με την αντίστοιχη για τη γρίπη. Όταν τα επικαιροποιημένα εμβόλια λάβουν άδεια κυκλοφορίας, η Αρχή θα τα αξιολογήσει και θα αποφασίσει τη χορήγησή τους στις ενδεδειγμένες πληθυσμιακές ομάδες, με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Η έναρξη της εκστρατείας και οι επιλέξιμοι προς εμβολιασμό θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες από τις επιστημονική αρχές, με βάση επιδημιολογικούς δείκτες.

Ιρλανδία

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (NIAC) της Ιρλανδίας έχει επίσης κάνει μια σειρά από συστάσεις για την περίοδο φθινοπώρου και του χειμώνα. Έχει συμβουλεύσει τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας να λάβουν μία δεύτερη αναμνηστική δόση mRNA, ενώ μία τρίτη δόση με mRNA συνιστάται για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και εκείνων ηλικίας 12-64 ετών που είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Το NIAC θα συνεχίσει να εξετάζει τα αναδυόμενα στοιχεία σχετικά με τα αναμνηστικά εμβόλια για άλλες ομάδες πληθυσμού, στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της ανοσίας και μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Θα προχωρήσει, δε, σε νέες συστάσεις, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Λιθουανία

Όπως προτείνουν οι ειδικοί της ομάδας εργασίας στο υπουργείο Υγείας στη Λιθουανία, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και όσοι πάσχουν από χρόνια νόσο, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να λάβουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση (αν η κατάσταση της υγείας τους αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης), με αρχή την 1η Αυγούστου. Η δεύτερη αναμνηστική δόση μπορεί να χορηγηθεί μόνο έξι μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό κατά της COVID-19. Για όλους τους άλλους, ηλικίας 60 ετών και άνω, προτείνεται μία δεύτερη αναμνηστική δόση το φθινόπωρο, μαζί με τα εμβόλια κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου. Λεπτομερείς συστάσεις σχετικά με αυτό θα δημοσιευθούν το φθινόπωρο.

Ολλανδία

Ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να ξεκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία στα μέσα Σεπτεμβρίου με τα δισθενή εμβόλια της Moderna και της Pfizer για όλους τους πολίτες 60 ετών και άνω, ανοσοκατεσταλμένους, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και όσους έχουν συννοσηρότητες. Πρόκειται για την ίδια ομάδα του πληθυσμού που λαμβάνει ετησίως το αντιγριπικό εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων. Μετά για τον εμβολιασμό αυτής της ομάδας κινδύνου (τον Οκτώβριο), το δισθενές αναμνηστικό θα είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε ηλικίας 12 ετών και άνω που το ζητήσει.

Πορτογαλία

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας δημοσίευσε συστάσεις για τη στρατηγική εμβολιασμού του φθινοπώρου - χειμώνα κατά της COVID-19. Μια νέα αναμνηστική δόση θα χορηγηθεί σε διαμένοντες σε γηροκομεία, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω με συννοσηρότητες που διατρέχουν κίνδυνο COVID-19, υγειονομικούς και προσωπικό γηροκομείων. Η ένταξη άλλων ομάδων προτεραιότητας είναι υπό συζήτηση. Η Πορτογαλία θα χρησιμοποιήσει το προσαρμοσμένα ενισχυτικά COVID-19 που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ.

Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας δημοσίευσε μια νέα σύσταση για αναμνηστική δόση για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Συνιστάται για τον ενήλικο πληθυσμό ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα που εισάγονται σε οίκους ευγηρίας και άτομα με παράγοντες κινδύνου. Η αναμνηστική δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον πέντε μήνες από την τελευταία δόση με εμβόλιο mRNA. Στους υγειονομικούς και σε άτομα που εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, η αναμνηστική δόση θα χορηγηθεί τουλάχιστον πέντε μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου mRNA ή την τελευταία μόλυνση.

Σουηδία

Ο Σουηδικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παρείχε νέες συστάσεις για την φθινοπωρινή εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID19, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και αφορά ενηλίκους ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα σε ομάδες κινδύνου από την ηλικία των 18 ετών (συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών, ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα με καρδιακές και πνευμονοπάθειες). Για ενηλίκους 18-64 ετών, η σύσταση παραμένει για μία αναμνηστική δόση, ωστόσο οποιοσδήποτε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μπορεί να λάβει μία δεύτερη αναμνηστική δόση κατόπιν αιτήματος.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γυναίκες μολύνθηκαν από HIV έπειτα από λίφτινγκ προσώπου "βαμπίρ"
Ο ΕΕΣ τιμά την Ημέρα της μητέρας με μεγάλη ανοικτή συναυλία στο Πεδίον του Άρεως
Το Άσυλο Ανιάτων φιλοξένησε τους εθελοντές ‘’Prakticares’’