Η βασική ανοσία και η αναμνηστική δόση προστάτευσαν πολλούς ανθρώπους από την νοσηλεία σε νοσοκομεία αλλά και από χειρότερη εξέλιξη της νόσου. Αυτό δείχνει μελέτη επισκόπησης του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών - CDC  που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Κατά την διάρκεια του κύματος της Omicron πλήθυναν οι αναφορές για άτομα που παρά τον εμβολιασμό, νόσησαν από CoViD. Αυτό οφειλόταν κατά πρώτο λόγο στον υψηλό αριθμό των λοιμώξεων που ήταν αυξημένος συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα νόσησης.  

Κατά δεύτερο λόγο, αυξήθηκε και ο αριθμός των εμβολιασμένων.  Κατ΄αυτό τον τρόπο αυξάνεται αναγκαστικά και το μερίδιο των εμβολιασμένων στους νοσούντες. Όταν σε έναν πληθυσμό είναι όλοι εμβολιασμένοι, το ποσοστό των εμβολιασμένων στους νοσούντες βρίσκεται στο 100%. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να αποδειχθεί το όφελος του εμβολιασμού.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ στις ΗΠΑ. Το ποσοστό εμβολιασμών παρέμεινε χαμηλό σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Fiona Havers και οι συνεργάτες της μπόρεσαν να συσχετίσουν τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με το ποσοστό των εμβολιασμών σε 99 κομητείες.

Οι κομητείες αυτές συμμετείχαν στο δίκτυο „COVID-19-Associated “Hospitalization Surveillance” (COVID-NET) που δίνει την δυνατότητα στο CDC να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τους ασθενείς σε κλινικές στους οποίους ανιχνεύθηκε SARS-CoV-2.

Σε όλους τους μήνες, από τον Ιανουάριο 2021 μέχρι τον Απρίλιο 2022, ο αριθμός των νοσηλειών στους μη εμβολιασμένους ήταν υψηλότερος από τους εμβολιασμένους. Στο κύμα της Omicron προστέθηκε μία επιπλέον προστασία από την αναμνηστική δόση.

Το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου και Απριλίου 2022, οι αριθμοί νοσηλειών στους ανεμβολίαστους ήταν 10,5 φορές υψηλότεροι συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει την αναμνηστική δόση. Επίσης οι εμβολιασμένοι χωρίς αναμνηστική δόση έπρεπε να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία 2,5 φορές πιο συχνά.

Oι εμβολιασμένοι ασθενείς που ήταν στο νοσοκομείο με CoViD ήταν με κατά μέσο όρο τα 70 έτη σημαντικά πιο μεγάλοι σε ηλικία από τους ανεμβολίαστους που έπρεπε να νοσηλευθούν ήδη με κατά μέσο όρο ηλικία τα 58 έτη. Οι εμβολιασμένοι παρουσίασαν εξάλλου 3 φορές πιο συχνά ή περισσότερο βασικές ασθένειες.

Αν το πάρει κανείς ανάποδα, αυτό σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υπολογίζουν σε νεότερη ηλικία με βαριά νόσηση ακόμη και αν δεν έχουν άλλες ασθένειες που ευνοούν την βαριά εξέλιξη της νόσου.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια