Κρίσιμες διαπιστώσεις και επιχειρήματα, κάνει ομάδα ειδικών του επιστημονικού περιοδικού "The Lancet" σχετικά με τους χειρισμούς της πανδημίας. 

Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή κάνει λόγο για μία τεράστια παγκόσμια αποτυχία - αστοχία ορθολογισμού, διαφάνειας, κανόνων πρακτικής Δημόσιας Υγείας, επιχειρησιακού συντονισμού και διεθνούς αλληλεγγύης.

Τονίζει πως οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν πολύ αργές στην απόκρισή τους κατά το ξέσπασμα της πανδημίας και έδωσαν πολύ λίγη προσοχή στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Η απόκριση στον ιό παρεμποδίστηκε από τη χαμηλή εμπιστοσύνη του κοινού και μια "επιδημία" παραπληροφόρησης.

Το αποτέλεσμα ήταν εκατομμύρια θάνατοι, που μπορούσαν να αποφευχθούν και αντιστροφή της προόδου προς μία βιώσιμη ανάπτυξη για πολλές χώρες. Το σύστημα που αναπτύχθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν άντεξε σε μια σύγχρονη πανδημία. Η παγκόσμια αλληλεγγύη ήταν καλή στις επιχειρήσεις και στην επιστήμη, αλλά φτωχή στην πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις.

Η Επιτροπή προτείνει πέντε πυλώνες που είναι ουσιαστικοί για την καταπολέμηση των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών: πρόληψη, περιορισμός, υπηρεσίες Υγείας, ισότητα και παγκόσμια καινοτομία.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι πυλώνες, υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές και οι θεσμοί πρέπει να προσανατολιστούν προς την κοινωνία στο σύνολό της και όχι προς τα συμφέροντα των ατόμων - μια έννοια που οι Επίτροποι αποκαλούν "προκοινωνικότητα". Χωρίς αυτή τη μετατόπιση, ο κόσμος είναι ευάλωτος και ανίκανος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε παγκόσμια απειλή.

Συστάσεις

Η Επιτροπή διατυπώνει συστάσεις σε τρεις κύριους τομείς:

  • Πρακτικά βήματα για τον τελικό έλεγχο και κατανόηση της πανδημίας COVID-19, όπως μια στρατηγική εμβολιασμού που είναι βιώσιμη, με στόχο την προστασία των πληθυσμών.
  • Ρεαλιστικές, εφικτές και απαραίτητες επενδύσεις για τη βελτίωση της πρώτης γραμμής άμυνας στις χώρες, με την ενίσχυση των συστημάτων Υγείας και τη διεύρυνση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης.
  • Φιλόδοξες προτάσεις μία παγκόσμια απάντηση στον κίνδυνο μελλοντικών πανδημιών, με ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις ανατροπές στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η επιτροπή εκθέτει με τόλμη ένα όραμα για ένα διαφορετικό μέλλον, το οποίο ορίζεται από μια σωστά χρηματοδοτούμενη και καλύτερα προετοιμασμένη παγκόσμια αρχιτεκτονική, με βάση τη συνεργασία και την κοινή ευθύνη, παρά από την παγκοσμιοποιημένη αναζήτηση κέρδους.

Η επιτροπή εκτιμά πως υπήρξαν περίπου 17,7 εκατομμύρια επιπλέον θάνατοι λόγω COVID-19 παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να είναι υποεκτιμημένος.

Ο αριθμός των αναφερόμενων νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερός και στις έξι περιοχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πολλές χώρες, όμως, έχουν μειώσει την επιτήρησή τους, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με τον πραγματικό αριθμό. Η ικανότητα επιτήρησης και δοκιμών πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναβαθμιστεί, ώστε να προετοιμαστεί για δυνητικά αυξανόμενους αριθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Ελλάδα

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Χιλή και μέρη της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα συνεχίζουν να έχουν πολύ υψηλούς αριθμούς νέων κρουσμάτων. Ο κίνδυνος νέων παραλλαγών παραμένει αυξημένος και υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την ισχύ και τη διάρκεια της ανοσίας από τον εμβολιασμό.

Την ώρα που πολλές χώρες και ιδρύματα προσπαθούν να βρουν έναν δρόμο για την έξοδο από την πανδημία, πολύ σημαντικά είναι τα ερωτήματα σχετικά με το τι πήγε στραβά και πώς μπορούν να προληφθούν οι μελλοντικές πανδημίες παραμένουν αναπάντητα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική και οικονομική αστάθεια έχουν αποσπάσει την προσοχή μακριά από τον COVID-19.

Όπως καταδεικνύει η επιτροπή, η επανεκτίμηση και η ενίσχυση των παγκόσμιων θεσμών και η πολυμερής προσέγγιση δεν θα ωφελήσει μόνο την απόκριση στην πανδημία κορωνοϊού και στις μελλοντικές πανδημίες, αλλά και σε οποιαδήποτε κρίση που έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα