Το νευρικό σύστημα δεν υφίσταται μόνιμη βλάβη στους περισσότερους ασθενείς με σύνδρομο long CoViD, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό. Αυτό αναφέρει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Essen στο εξειδικευμένο περιοδικό "Neurology and Therapy".

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έως και το 10% των ασθενών με CoViD-19 αναπτύσσουν ένα σύνδρομο long CoViD, αφού ξεπεράσουν μια οξεία λοίμωξη, με συμπτώματα που διαρκούν για εβδομάδες και μήνες.

Η εξέταση 171 ασθενών με long CoViD έδειξε ότι η νευρολογική εξέταση ήταν αμετάβλητη στο 86% των ατόμων. Η σύνδεση μεταξύ της οξείας λοίμωξης CoViD-19 και της εμφάνισης μακροπρόθεσμων συνεπειών μπόρεσε να διαπιστωθεί μόνο σε ποσοστό περίπου 2%.

"Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι παρόλο που πολλοί πάσχοντες παραπονιούνται για νευρολογικά συμπτώματα, αυτά δεν μπορούν σχεδόν ποτέ να αντικειμενοποιηθούν  στη νευρολογική εξέταση", δήλωσε ο Mark Stettner, επικεφαλής του εξωτερικού ιατρείου long CoviD στο Τμήμα Νευρολογίας.

Σύμφωνα με δήλωση ειδικού, δεν φαίνονται μόνιμες συνέπειες ακόμη και σε μια μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRI), που χρησιμοποιεί ισχυρό μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να παράγει μια λεπτομερή εικόνα του εγκεφάλου και των νευρικών ιστών ή σε αναλύσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Ως εκ τούτου, η ερευνητική ομάδα εξέτασε σε επόμενο στάδιο εντατικά τους παθόντες από ψυχολογικής πλευράς. Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, διαπιστώθηκε ότι προηγούμενα ψυχιατρικά νοσήματα, όπως κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχή αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Long - CoviD.

"Πιστεύουμε, επομένως, ότι οι ψυχολογικοί μηχανισμοί είναι σημαντικοί στην ανάπτυξη του συνδρόμου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι οι ασθενείς φαντάζονται μόνο τα συμπτώματα", δήλωσε ο Christoph Kleinschnitz, διευθυντής του Τμήματος Νευρολογίας.

"Μια ενδελεχής νευρολογική εξέταση είναι σε κάθε περίπτωση σημαντική", είπε. "Ήρθαμε μάλιστα αντιμέτωποι και με κάποιες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, βρήκαμε σκλήρυνση κατά πλάκας, μηνιγγίτιδα ή ημικρανία σε άτομα που νόμιζαν ότι είχαν long CoviD" είπε.

Η σημασία των ψυχιατρικών διαταραχών για την ανάπτυξη του συνδρόμου post-COVID υποδεικνύεται επίσης από μια προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε τώρα στο Journal of the American Medical Association

Πηγές:
Neurology and Therapy

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα