Ερευνητές του University of Amsterdam και του Utrecht University, εξέτασαν το ρόλο της κίνησης των θεατών στις συναυλίες όσον αφορά την εξάπλωση λοιμωδών νόσων όπως η covid-19. Χρησιμοποίησαν στοιχεία συναυλιών σε μεγάλο στάδιο του Άμστερνταμ και  δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο Scientific Reports.

Καθώς άρχιζε η πανδημία, μια μικρή ομάδα ερευνητών τελείωνε τις αναλύσεις της για τα μοτίβα κίνησης επισκεπτών σε μεγάλα αθλητικά ή χορευτικά θεάματα στο στάδιο Johan Cruijff του Άμστερνταμ.

Σε 2 έρευνες εξετάζει τα μοτίβα κίνησης όσον αφορά τον χρόνο και το χώρο.

Η πρώτη από  τις 2 δημοσιεύσεις εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο  2021 και συνέκρινε τις κινήσεις πλήθους ανθρώπων με συνήθη μοτίβα αναζήτησης τροφής που ήταν παρόντα στους προγόνους μας κυνηγούς- συλλέκτες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι δεν κινούνται συνεχώς. Στέκονται σε ένα μέρος για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αποφασίζουν να μετακινηθούν κάπου αλλού -συνήθως σε μια συνεχή προσπάθεια.

Αυτό οδηγεί σε διακοπτόμενο μοτίβο κίνησης και χαλάρωσης. Η παρατήρηση προκύπτει όταν οι κινήσεις ανθρώπων μελετώνται για μεγάλο διάστημα, όπως για παράδειγμα για αρκετές ώρες.

Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι τα μοτίβα κίνησης που είχαν παρατηρήσει θα είχαν σημαντικές συνέπειες για την εξάπλωση νόσων όπως η COVID-19. Συνεργάστηκαν με τον επιδημιολόγο Hans Heesterbeek του Utrecht University. Στη νέα δημοσίευση αναπαρήγαγαν την παρατηρηθείσα συμπεριφορά κίνησης σε μοντέλα που περπατούσαν τυχαία, πάνω στα οποία προσωμοίωσαν την εξάπλωση λοιμώδους νόοσυ.

Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύτηκε στο  Scientific Reports την 1η Σεπτεμβρίου.

Η νέα έρευνα εκθέτει το ίσως αντι-διαισθητικό γεγονός ότι η διακοπτόμενη κίνηση αντιπροσωπεύει αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με υψηλότερα και πιο συνεχή επίπεδα κίνησης.

Κάποιος θα περίμενε ότι όσο πιο πολλοί άνθρωποι κινούνται και συναντούν άλλους ανθρώπους τόσο πιο πολλοί θα μολυνθούν.

Όμως, αν η λοίμωξη χρειάζεται χρόνο για να μεταδοθεί, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι σταματούν και περνούν χρόνο σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης.

Ο Philip Rutten, δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι αν η πιθανότητα λοίμωξης εξαρτάται από τον χρόνο, ένα πλήθος που κινείται διακοπτόμενα αλλά αναμιγνύεται ελεύθερα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης.

Αυτού του τύπου η κίνηση πλήθους μπορεί να είναι συνήθης σε διάφορα είδη θεαμάτων , όπως μουσικά φεστιβάλ, θρησκευτικές συναθροίσεις και διαδηλώσεις.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας