Παρά τα όσα έχουν μάθει οι άνθρωποι για την καλή διατροφή παγκοσμίως, δεν τρέφονται πολύ πιο υγιεινά σε σχέση με πριν 30 χρόνια αναφέρει νέα επισκόπηση.

Οι διατροφές ακόμα είναι πιο κοντά στο φτωχό σκορ του μηδενός –ζάχαρη και κατεργασμένο κρέας- έναντι σκορ 100 που αντιπροσωπεύει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καρπούς και ολική άλεση, αναφέρει το Tufts University.

Η Victoria Miller του Tufts' Friedman School of Nutrition Science and Policy, δήλωσε ότι η πρόσληψη οσπρίων, ξηρών καρπών και μη αμυλούχων λαχανικών αυξανόταν με τον καιρό αλλά γενικές βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής ακυρώθηκαν από αυξημένη πρόσληψη μη υγιεινών συστατικών όπως κόκκινο/κατεργασμένο κρέας, σακχαρούχα αναψυκτικά και αλάτι.

Οι ερευνητές μέτρησαν διατροφικές συνήθειες σε ενήλικες και παιδιά σε 185 ώρες με βάση στοιχεία που συλλέχτηκαν από 1.100 έρευνες διατροφής.

Το διατροφικό σκορ παγκοσμίως είναι 40.3, με μικρή αλλά σημαντική αύξηση 1,5 μονάδας μεταξύ  1990 και 2018, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Τα σκορ ποίκιλλαν ευρέως μεταξύ περιοχών με τον μέσο όρο να κυμαίνεται από το χαμηλό 30.3 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως το 45.7 στη Νότια Ασία.

Μόνο 10 χώρες (λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού) είχαν σκορ πάνω από 50.

Χώρες με τα μεγαλύτερα σκορ διατροφής περιλάμβαναν το Βιετνάμ, Ιράν, Ινδονησία και Ινδία και στο χαμηλότερο σκορ ήταν χώρες που περιλάμβαναν τη Βραζιλία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να τρώνε πιο υγιεινά από τους άντρες και οι ηλικιωμένοι από τους νεότερους ενηλίκους.

Παγκοσμίως και στις περισσότερες περιοχές, οι πιο μορφωμένοι ενήλικες και παιδιά είχαν υψηλότερη διατροφική ποιότητα.

Η φτωχή διατροφή είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των θανάτων που μπορούν να προληφθούν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Food.

Πηγές:
Nature Food.