Σε ομάδα στην οποία συμμετείχαν κυρίως μεσήλικες, έρευνα έδειξε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις ω-3 λιπαρών οξέων συνδέονται με καλύτερη δομή εγκεφάλου και νοητικές λειτουργίες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Η Claudia L. Satizabal, του UT Health San Antonio, εξέτασε τη σχέση συγκεντρώσεων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίρια, με μαγνητική τομογραφία και δείκτες νοητικών ικανοτήτων σε ομάδα κυρίως μεσηλίκων.

Συγκεντρώσεις DHA και EPA μετρήθηκαν και ο δείκτης ωμέγα-3 υπολογίστηκε ως DHA + EPA.

Περιλήφθηκαν στοιχεία 2183 συμμετεχόντων χωρίς άνοια και εγκεφαλικά (22% έφεραν το γονίδιο APOE ε4).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υψηλότερος δέκτης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδεόταν με μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου και καλύτερη αφηρημένη σκέψη σε πολυπαραγοντικά μοντέλα.

Παρόμοια αποτελέσματα φάνηκαν για συγκεντρώσεις DHA και EPA χωριστά.

Συσχετισμοί παρατηρήθηκαν μεταξύ υψηλότερων συγκεντρώσεων DHA ή δείκτη ω-3 και μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου σε όσους δεν έφεραν το γονίδιο APOE ε4, ενώ σε όσους το έφεραν, υψηλότερές συγκεντρώσεις EPA συνδέονταν με καλύτερη αφηρημένη σκέψη.

Τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με νέες έρευνες αλλά είναι συναρπαστικό που τα επίπεδα ω-3 θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στη βελτίωση της νοητικής ανθεκτικότητας ακόμα και σε μεσήλικες, δήλωσαν ερευνητές.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή