Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, οι λάτρεις των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουn για μία ακόμα χρονιά την δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μοναδική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το αυγό συγκαταλέγεται στις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, καθώς ένα αυγό προσφέρει στον οργανισμό 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά συνήθως δεν τα καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, παρότι είναι απαραίτητα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό και η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής και οικονομικής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Στα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αυγά περιλαμβάνονται η χολίνη, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, η βιταμίνη Α για την υγεία των ματιών, το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και η βιταμίνη D, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την υγεία και την αποκατάσταση των μυών και των ιστών.

Παράλληλα με τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά είναι η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη και προσιτή πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, που βοηθά στη διατροφική υποστήριξη των οικογενειών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι ευκαιρία για... διπλή γιορτή, καθώς συμπίπτει με την αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Με την Υπουργική Απόφαση 2997/289011, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5199 / 06.10.2022, η ΕΔΟΑΠΑ αναγνωρίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών και εγγράφηκε στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων. 

Έτσι πλέον ο τομέας των αυγών αποκτά πιο ισχυρή φωνή για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, παραγωγούς, εμπόρους και μεταποιητές αυγών, με στόχο ο κλάδος που πέρασε από πολλές δοκιμασίες τα προηγούμενα χρόνια να ενισχυθεί ουσιαστικά και να αυξηθεί η παραγωγή ελληνικών αυγών και, κατ’ επέκταση η κατανάλωση τους.

Μεταξύ των στόχων της ΕΔΟΑΠΑ είναι η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες και η προσέλκυση νέων παραγωγών, η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας, η ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για την προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής, η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να στείλει ένα πρώτο μήνυμα για τον ενθουσιασμό με τον οποίο ξεκινάει το έργο της, με στόχο να κάνει πράξη το διεθνές μήνυμα της ημέρας: Τρώμε αυγά για να έχουμε καλύτερη ζωή!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Ο θεραπευτικός μαγνητικός συντονισμός επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι