Δεν είναι εύκολο να αναλυθούν εγκεφαλικά κύτταρα.

Ερευνητές του University of Copenhagen εφάρμοσαν νέα μέθοδο και ανέλυσαν νευρώνες, έναν προς έναν, για να αποκαλύψουν μη προσβάσιμες πληροφορίες για αυτούς.

Συγκεκριμένα, μελέτησαν εγκεφαλικό ιστό θανόντων ενηλίκων με σχιζοφρένεια χρησιμοποιώντας  δείγματα από εγκεφάλους χωρίς σχιζοφρένεια.

Ο Konstantin Khodosevich, του Biotech Research & Innovation Center (BRIC), δήλωσε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πολύ ετερογενή ιστό με εκατοντάδες είδη νευρώνων.

Εντοπίστηκαν αυτοί οι νευρώνες που επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσο, η θέση τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τι πηγαίνει λάθος με αυτούς.

Οι ερευνητές είδαν τα γονίδια που άλλαξαν την έκφρασή τους  και έβλαψαν  τη γενική νευρωνική σηματοδότηση, ακόμα και πώς βλάπτονται τα δυνητικά νευρωσικά δίκτυα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι βλέπουν διαφορετικά είδη σχιζοφρένειας στην ανάλυσή τους αλλά δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να αναλύσουν τις υποομάδες της νόσου.

Βρίσκοντας τους νευρώνες που επηρεάζονται περισσότερο στη σχιζοφρένεια ως σύνολο, η ομάδα έδειξε ότι αυτοί θα μπορούσαν επίσης να είναι επόμενος στόχος αντιμετώπισης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα δίκτυο νευρώνων που επηρεάζεται περισσότερα από τη σχιζοφρένεια.

Πρόκειται για τα ανώτερα στρώματα του προμετωπιαίου φλοιού, την περιοχή που εμπλέκεται με ανώτερες νοητικές λειτουργίες όπως μάθηση, μνήμη και γενική αντίληψη.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα ιστών από 25 εγκεφάλους. Μισοί είχαν σχιζοφρένεια. Χώρισαν περίπου 220.000 νευρώνες στα δείγματα εγκεφαλικού ιστού με σχιζοφρένεια και τα ανέλυσαν χωριστά. Ανακάλυψαν τη σημαντική περιοχή για τη σχιζοφρένεια τον άνω προμετωπιαίο φλοιό.

Οι εγκέφαλοι με σχιζοφρένεια είχαν πολύ περισσότερες αλλαγές στην περιοχή.

Οι ερευνητές εντόπισαν ξεχωριστά νευρωνικά δίκτυα στον άνω προμετωπιαίο φλοιό που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για τα γενικά συμπτώματα της νόσου.

Ανακάλυψαν επίσης ότι δεν επηρεάζεται μόνο ένα είδος νευρώνων, αλλά δίκτυο ειδών νευρώνων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι για την αγωγή της σχιζοφρένειας δεν θα πρέπει να στοχεύεται ένα είδος νευρώνων αλλά το συνολικό τους δίκτυο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''
Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος «Ostex»