Στα δύο πρώτα κύματα της CoViD-19, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της φλεβικής θρόμβωσης. Τα τελευταία παρατηρήθηκαν επίσης σε πιο ήπια νόσηση, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο "Heart". 

Η βρετανική τράπεζα δεδομένων παρακολουθεί μια ομάδα ελέγχου σχεδόν μισού εκατομμυρίου Βρετανών από το 2006/2010. Έκτοτε, οι ερευνητές καταγράφουν αν οι συμμετέχοντες έλαβαν θεραπεία από γενικούς ιατρούς ή στο νοσοκομείο.

Έχουν επίσης εικόνα των νοσοκομειακών διαγνώσεων και των μητρώων θανάτων. Μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021, 17.871 συμμετέχοντες είχαν βγει θετικοί σε τεστ για SARS-CoV-2.

Η Zahra Raisi-Estabragh από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και οι συνεργάτες της τους συνέκριναν δεδομένα από 35.742 συμμετέχοντες σε βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων. Σε μια ανάλυση ροπής, αντιστοιχίστηκαν μόνο άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Εκτός από την ηλικία και το φύλο, οι γνωστές μεταβλητές περιλάμβαναν την κοινωνική μειονεξία ("αποστέρηση"), το δείκτη μάζας σώματος, την εθνικότητα, το σακχαρώδη διαβήτη, την ισχαιμική καρδιοπάθεια, το κάπνισμα, την υπέρταση και την υπερχοληστερολαιμία.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 69 ετών κατά την έναρξη της πανδημίας, είχαν μόνο ήπια CοViD - 19. 3.567 (20%) χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο (866) ήταν κυρίως για άλλες παθήσεις. Ωστόσο, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου ήταν σημαντικά αυξημένος.

Η Raisi-Estabragh βρήκε τουλάχιστον μία καταχώρηση στα ιατρικά μητρώα και στα μητρώα θανάτου 1.616 ασθενών COVID-19 (9%). Στην ομάδα ελέγχου, αυτό συνέβη μόνο σε 241 άτομα (0,7%). Το ποσοστό καρδιαγγειακής νόσου ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερο, 3,0% έναντι 0,5%.

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με CοViD-19 ως κύρια νόσο είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ωστόσο, η κολπική μαρμαρυγή  και η περικαρδίτιδα ήταν επίσης πιο συχνές σε ασθενείς με θετικό τεστ SARS-CoV-2.

Οι ασθενείς με CoViD -19 που δεν νοσηλεύτηκαν μόνο σε νοσοκομείο είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής. Καμία άλλη συσχέτιση δεν ήταν εμφανής.

Ο κίνδυνος θανάτου ήταν σημαντικά αυξημένος στους ασθενείς που νοσηλεύονταν στις κλινικές κυρίως για CoViD-19.

Η Raisi-Estabragh προσδιόρισε αναλογία κινδύνου 118,0 (73,3-190,0) σε σύγκριση με αναλογία κινδύνου 63,9 (30,1-135,8) μεταξύ των ασθενών της κλινικής με δευτερογενή διάγνωση CoViD-19. Μεταξύ των μη νοσηλευόμενων ασθενών, ο κίνδυνος θανάτου ήταν επίσης αυξημένος με αναλογία κινδύνου 10,2 (7,6-13,7).

Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν εντός 30 ημερών από τη διάγνωση της λοίμωξης. Ωστόσο, πολλοί κίνδυνοι, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή, η φλεβική θρομβοεμβολή και η περικαρδίτιδα, καθώς και ο κίνδυνος θανάτου, παρέμειναν αυξημένοι και αργότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"
Απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου "Αττικόν" στην καταγγελία Καλλιάνου