Οι ερευνητές Alberto Tuñón-Molina, Alba Cano-Vicent, και  Ángel Serrano-Aroca, ανέφεραν στο ASC Applied Materials & Interface, ότι μπόρεσαν να μειώσουν αποικίες μικροοργανισμών σε δείγματα που περιείχαν εκχύλισμα cranberry που προστέθηκε σε βάση κραγιόν.

Σημειώνουν ότι η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε τον αγώνα εύρεσης υλικών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό ή στην απουγή διασποράς, ενώ λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια και μύκητες γίνονται τώρα σοβαρή απειλή.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανέπτυξαν νέο κραγιόν που περιέχει εκχύλισμα ουσίας που μπορεί να απενεργοποιήσει ευρεία ακτίνα μικροοργανισμών.

Η έρευνα έδειξε ότι ανάπτυξη αποικιών μυκήτων και βακτηρίων μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε δείγματα που περιείχαν εκχύλισμα cranberry.

Η έρευνα αναφέρει ότι το αντιμικροβιακό κραγιόν προσφέρει νέα μορφή προστασίας έναντι ευρείας ακτίνας μικροοργανισμών όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες στην εποχή της πανδημίας και των πολυανθεκτικών μικροβίων.