Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα στη Ρωσία και ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι η χώρα παράγει περισσότερα από τα δικά της φάρμακα.

Ενώ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η παράδοσή τους στη Ρωσία έχει πληγεί από εμπόδια στις μεταφορές, την ασφάλιση και τα τελωνεία που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και άλλα περιοριστικά μέτρα, λένε στοιχεία της βιομηχανίας.

"Υπήρξε έλλειψη ορισμένων φαρμάκων, παρά το γεγονός ότι είδαμε την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων τα (πρώτα) τρία τρίμηνα του περασμένου έτους να αυξάνεται κατά περίπου 22%", είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με αξιωματούχους.

"Το 60% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εγχωρίως παραγόμενα. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί έλλειμμα σε ορισμένα φάρμακα και οι τιμές έχουν αυξηθεί", πρόσθεσε.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, οι Ρώσοι έσπευσαν να εφοδιάσουν με φάρμακα, με τους ανθρώπους να αγοράζουν φάρμακα αξίας ενός μήνα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Η Ρωσία εισάγει επίσης μεγάλο μέρος του ιατρικού της εξοπλισμού, όπως βηματοδότες και συσκευές ακτινοθεραπείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η εξάρτησή της είναι ιδιαίτερα έντονη για τα πιο πολύπλοκα και κρίσιμα μηχανήματα.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]