Η εντυπωσιακή Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη Πολυφύτου, διασχίζοντάς την κάθετα στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας, έκλεισε στις 16 Μαρτίου, αποκόπτοντας συγκοινωνιακά και υγειονομικά 13.000 κατοίκους των δήμων Σερβίων και Βελβεντού από τα αστικά κέντρα της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.

Η μεταφορά ενός ασθενούς ή τραυματία προς το νοσοκομείο, που κανονικά διαρκούσε 20 - 25 λεπτά, διπλασιάστηκε, καθώς κάποιος πρέπει πλέον να επιλέξει έναν από τους επαρχιακούς δρόμους περιμετρικά της λίμνης. Σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των τοπικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και της ελλιπούς διαθεσιμότητας ασθενοφόρου, οι κάτοικοι δηλώνουν υγειονομικά αποκλεισμένοι και έχουν κινητοποιηθεί, ζητώντας λύσεις. Δύο πρόσφατα περιστατικά επείγουσας ανάγκης, μετά το κλείσιμο της γέφυρας, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί. Οι δήμαρχοι Σερβίων και Βελβεντού περιγράφουν στο iatronet.gr την διαμορφωμένη κατάσταση.

Η γιατρός πήγε με το ΙΧ της

Πρόσφατα, η γιατρός του Κέντρου Υγείας Σερβίων, Σοφία Φασίδου χρειάστηκε να πάρει το ιδιωτικό της αυτοκίνητο, προκειμένου να σπεύσει στον τόπο σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος με θύμα έναν 22χρονο διανομέα φαγητού στο χωριό Λάβα, καθώς το ασθενοφόρο βάρδιας είχε μεταφέρει ένα καρδιολογικό περιστατικό στην Κοζάνη. Η γιατρός κατάφερε να σταθεροποιήσει τον νεαρό που αιμορραγούσε και είχε χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι, αλλά χρειάστηκε να περιμένει 50 λεπτά μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο για να τον παραλάβει και άλλα 50 λεπτά για τη μεταφορά του πίσω στην Κοζάνη.

Λίγες μέρες νωρίτερα, αγρότης έπαθε ανακοπή στο αγρόκτημά του στο Βελβεντό. Γιατρός από το Κέντρο Υγείας που έσπευσε επί τόπου προσπάθησε να του κάνει ανάνηψη, ενώ το ασθενοφόρο που έφτασε πάλι από την Κοζάνη τον παρέλαβε για να τον μεταφέρει, αλλά ήταν ήδη αργά.

"Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος θα μπορούσε να σωθεί, αλλά η κατάσταση έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας σε περίπου 13.000 κατοίκους των δύο δήμων που βρίσκονται στη νότια πλευρά της λίμνης", λέει στο iatronet.gr ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου (φωτογραφία).

Από την πανδημία

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα της περαιτέρω υγειονομικής αποδυνάμωσης της περιοχής ξεκίνησε από την πανδημία, όταν έκλεισε το Περιφερειακό Ιατρείο του Βελβεντού, ώστε οι δύο διορισμένοι σε αυτό παθολόγοι να ενισχύσουν τη μάχη πρώτης γραμμής στην Κοζάνη, ενώ μετακινήθηκε προσωπικό και από το ήδη υποστελεχωμένο όμορο Κέντρο Υγείας Σερβίων. Το κλείσιμο της γέφυρας πολλαπλασίασε το πρόβλημα και έβγαλε το δρόμο τους κατοίκους των δύο Δήμων, που διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

"Από το περασμένο καλοκαίρι ο ένας από τους δύο γιατρούς που μας πήραν άρχισε να έρχεται μια φορά την εβδομάδα, σπανίως δύο φορές. Μετά την κινητοποίηση μας είπαν πως θα έρχονται και οι δύο γιατροί τέσσερις φορές την εβδομάδα, αλλά δεν το είδαμε ακόμη", λέει ο κ. Στεργίου και προσθέτει: "Με πέντε ανοίγματα του Ιατρείου το μήνα στο Βελβεντό, ο μοναδικός γιατρός δέχεται 300 επισκέψεις και  εξαντλείται στη συνταγογράφηση. Αν μπορεί εξετάζει μερικούς ασθενείς".

Οι κάτοικοι ζητούν τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με μόνιμες θέσεις σε κάποιες ειδικότητες και των Περιφερειακών Ιατρείων Βελβεντού, Τρανοβάλτου και Λιβαδερού, καθώς και την προσωρινή σύσταση μονάδας του ΕΚΑΒ στα Σέρβια, μέχρι να επισκευαστεί η γέφυρα.

"Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και περιμένουμε", κατέληξε ο δήμαρχος Βελβεντού.

"Η απομόνωση είναι προ των πυλών"

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σερβίων, Χρήστο Ελευθερίου (φωτογραφία), η περιοχή είχε πάντα πρόβλημα έλλειψης γιατρών, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του δύσκολου ανάγλυφου. "Δεν προτιμούν πολλοί γιατροί αυτόν τον τόπο για να υπηρετήσουν, γι΄ αυτό πολλές προκηρύξεις έβγαιναν άγονες. Τώρα ήρθε το πρόβλημα της γέφυρας για να βάλει ταφόπλακα σε αυτή την απομόνωσή μας", λέει στο iatronet.gr και συμπληρώνει: "Το να αυξάνεται ο χρόνος μεταφοράς στο νοσοκομείο από 20 σε 50 λεπτά, καταλαβαίνει κανείς ότι αυξάνει κατά πολύ την οποιαδήποτε πιθανότητα να πάει κάτι στραβά. Η απομόνωση είναι προ των πυλών και όσο δεν διορθώνεται το πρόβλημα της γέφυρας, τόσο τα ιατρικά προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα".

Πριν από το κλείσιμο της γέφυρας, ο Δήμος Σερβίων με δική του πρωτοβουλία προσέλαβε γιατρό, η οποία πηγαίνει τακτικά σε παλιά αγροτικά ιατρεία που είχαν χρόνια να δουν γιατρούς. "Δίνει κουράγιο, φάρμακα και εξετάζει ανθρώπους κυρίως μεγάλης ηλικίας σε ορεινές κοινότητες", σημειώνει ο κ. Ελευθερίου και καταλήγει: "για τα έκτακτα περιστατικά και τις δύσκολες περιπτώσεις όπως το πρόσφατο ατύχημα με το δίκυκλο, υπάρχει ανάγκη ενός ακόμη ασθενοφόρου. Ζητάμε εδώ και τρία χρόνια Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή μας γι΄ αυτόν τον λόγο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα