Tα αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής υποδεικνύουν ότι η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία για την επιβράδυνση της μυωπίας στα παιδιά θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

Η μελέτη, που διήρκεσε 3 χρόνια, έδειξε ότι καθημερινή ρίψη σταγόνας ατροπίνης χαμηλής δόσης στα μάτια ήταν καλύτερη από το placebo στο να περιορίζει τις αλλαγές στη συνταγογράφηση γυαλιών και στην καταστολή της επιμήκυνσης του ματιού σε παιδιά με μυωπία, ηλικίας 6 έως 10 ετών.

Aυτή η επιμήκυνση οδηγεί στη μυωπία.

H έρευνα, του  Ohio State University, δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology.

Η δοκιμή φάσης ΙΙΙ αξιολόγησε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα 2 διαλυμάτων χαμηλής δόσης με συγκεντρώσεις ατρτοπίνης, είτε .01% είτε  .02%, έναντι placebo.

Η αντιμετώπιση καθενός από τα 489 παιδιά,  6 έως  10 ετών, αξιολογήθηκε για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου- αποτελείτο από μια καθημερινή σταγόνα ανά μάτι την ώρα του ύπνου, που ελαχιστοποιούσε τη διαταραχή θόλωσης που θα μπορούσε να έχει η ατροπίνη στην όραση.

Η πιο σημαντική βελτίωση σε όλες τις χρονικές περιόδους σε σύγκριση με το placebo προήλθε από τη σύνθεση που περιείχε .01% ατροπίνης.

Αν και η σύνθεση .02% ατροπίνης ήταν επίσης καλύτερη στην επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας έναντι placebo, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο σταθερά.

Tο .01% είναι πιο σαφές και εμφανές όσον αφορά τη σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης του ματιού και του αποτελέσματος όσον αφορά τη χαμηλότερη συνατογράφηση γυαλιών.

Η ασφάλεια του φαρμάκου αξιολογήθηκε σε μεγαλύτερο δείγμα 573 συμμετεχόντων που επίσης περιέλαβε παιδιά 3-16 ετών.

Και οι δυο συνθέσεις χαμηλής δόσης ήταν καλά ανεκτές.

Tο πειραματικό φάρμακο δεν περιέχει συντηρητικά και αν εγκριθεί από τον FDA ως θεραπεία θα μπορεί να διατίθεται σε συσκευασία μιας χρήσης για ευκολία και για την πρόληψη μόλυνσης.

Πηγές:
JAMA Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας