Στο "στόχαστρο" του κορωνοϊού βρίσκονται οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, με τους δείκτες της πανδημίας να έχουν "κοκκινίσει" για τους άνω των 65 ετών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η χώρα μας κατέχει την πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε κρούσματα στους άνω των 65 και σε θανάτους ασθενών με CoVID, όπως προκύπτει από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Για τα στοιχεία του ECDC είχε προϊδεάσει το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, στο οποίο υπήρχε μικρή μείωση στους θανάτους, με τους διασωληνωμένους και τις νοσηλείες να παραμένουν ψηλά.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς:

  • Η διάμεση ηλικία των ασθενών με CoViD που διασωληνώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν τα 77 έτη, ενώ όλοι οι ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Η διάμεση ηλικία όσων έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν τα 86,5 έτη, με ηλικιακό εύρος από 63 έως 97 ετών. 

Πέντε πρώτες ευρωπαϊκές χώρες σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών (ανά 100.000) 

Ελλάδα 168 
Γαλλία   110,4
 Πορτογαλία  87,6
 Ισπανία  84,8
 Μάλτα  82,9
Ευρωπαϊκή Ένωση  59

Από τα στοιχεία του ECDC φαίνεται καθαρά πως οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα αποτελούν τον κύριο όγκο των κρουσμάτων CoViD. Η χώρα μας έχει αναλογία 168 νέες μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού άνω των 65 ετών, που είναι σχεδόν τριπλάσια από τη μέση ευρωπαϊκή

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, μετά την Κύπρο, με 98,8 ανά 100.000, αναλογία που είναι σχεδόν τετραπλάσια από τη μέση ευρωπαϊκή (26,9 ανά 100.000).

Πέντε πρώτες χώρες σε θανάτους (ανά εκατομμύριο)

Ελλάδα 8,1 
 Φινλανδία  8,1
 Πορτογαλία  7,8
 Μάλτα  5,8
 Σλοβενία  4,3
Ευρωπαϊκή Ένωση  2,2

Προβληματική παραμένει η εικόνα στους θανάτους ασθενών με CoViD, με την Ελλάδα να επιστρέφει στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση, στην οποία συγκατοικεί με τη Φινλανδία. Η αναλογία είναι υπερτριπλάσια από τη μέση ευρωπαϊκή (μόλις 2,2 ανά εκατομμύριο).

Εκτιμήσεις ECDC

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως, έως την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Κυριακή, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις των δεικτών της πανδημίας στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, τάση που παραμένει ίδια τις τελευταίες εβδομάδες.

Μικρός αριθμός χωρών, ωστόσο, εμφανίζει αυξητικές τάσεις τουλάχιστον σε έναν δείκτη. 

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, εκτιμάται πως έως τις 18 Ιουνίου δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση στα νέα κρούσματα, σε νοσηλείες και σε θανάτους ασθενών με CoViD.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα