Ένα στα έξι παιδιά που νοσούν από τον νέο κορωνοϊό έχουν συμπτώματα που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, ακόμα κι αν μολύνθηκαν με κάποιο από τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας Παιδιού στο Hospital for Sick Children του Τορόντο εξέτασαν 31 προηγούμενες διεθνείς έρευνες με περισσότερα από 15.000 παιδιά. Οι έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί από τον Δεκέμβριο 2019 έως τον Δεκέμβριο 2022.

Το 16,2% των παιδιών είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα τουλάχιστον 3 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.  Ανάμεσα στα συμπτώματα που επέμεναν συμπεριλαμβάνονταν πονόλαιμος, πυρετός, κόπωση και μυϊκή αδυναμία.

Οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι το σύνδρομο Long COVID είναι υπαρκτό στα παιδιά και μόνο σπάνιο δεν μπορεί να θεωρηθεί. «Η COVID-19 δεν είναι μία ασήμαντη λοίμωξη στα παιδιά. Πρέπει να την λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Zulfiqar A. Bhutta.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics. Οι ερευνητές εξηγούν ότι μερικές μελέτες είχαν εστιαστεί σε παιδιά που αρρώστησαν αρκετά βαριά από τον νέο κορωνοϊό ώστε να χρειαστούν νοσηλεία. Στις περισσότερες όμως τα παιδιά είχαν αναρρώσει κατ' οίκον.

Τα επίμονα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στα παιδιά είτε είχαν εκδηλωθεί εξαρχής και δεν υποχώρησαν, είτε εμφανίστηκαν μερικές εβδομάδες έως μήνες μετά την αρχική COVID-19.

Τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα ήταν αυτά που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο αρκετά παιδιά είχαν και άλλα, όπως προβλήματα ύπνου, πονοκέφαλο, δύσπνοια και γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως διάρροια και πόνο στην κοιλιά.

Οι ερευνητές λένε ότι παρότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που άρχισε η πανδημία, το σύνδρομο Long COVID παραμένει μυστήριο τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Γι' αυτό τον λόγο η αντιμετώπισή του είναι συμπτωματική, δηλαδή εστιάζεται στην καταπράυνση των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν οι ασθενείς.

Προηγούμενες έρευνες είχαν υπολογίσει το ποσοστό των παιδιών με επίμονα συμπτώματα ανάμεσα στο 10% και το 20%, επομένως τα νέα ευρήματα συμφωνούν με αυτές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]