Στη διαμάχη για τις πατέντες του εμβολίου για τον κορωνοϊό μεταξύ της εταιρείας ανάπτυξης εμβολίων Curevac και της ανταγωνίστριας Biontech, το περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ ανέστειλε τέσσερις διαδικασίες. Πριν λάβει τη δική του απόφαση, το δικαστήριο θέλει πρώτα να περιμένει τις αποφάσεις του γερμανικού γραφείου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων και του ευρωπαϊκού γραφείου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Αυτό γίνεται για να διευκρινιστεί εάν τα τρία υποδείγματα χρησιμότητας και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καταχωρήθηκαν σωστά και εξακολουθούν να ισχύουν, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Τα υποδείγματα χρησιμότητας θεωρούνται "γρήγορο δικαίωμα ιδιοκτησίας" που καταχωρίζεται στο μητρώο μετά από λίγες μόνο εβδομάδες. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται συνήθως αρκετά χρόνια για να εξεταστούν και να χορηγηθούν.

Η Curevac είχε καταθέσει αγωγή κατά της Biontech τον Ιούλιο του 2022, ζητώντας "δίκαιη αποζημίωση" για την παραβίαση ορισμένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την Biontech και την Pfizer. Η εταιρεία δεν ανέφερε συγκεκριμένο ποσό. Η Biontech απορρίπτει τις κατηγορίες. Το έργο της εταιρείας ήταν "πρωτότυπο", είχε ανακοινώσει η εταιρεία.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Biontech είχε υποβάλει αίτηση ακύρωσης των τριών επίμαχων υποδειγμάτων χρησιμότητας στο γερμανικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων τον Νοέμβριο του 2022.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, το συμβούλιο είχε αμφιβολίες σχετικά με την προστατευσιμότητα των υποδειγμάτων χρησιμότητας, ανέφερε.

Σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο, η Biontech είχε καταθέσει ένσταση κατά του επίμαχου διπλώματος ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας τον Απρίλιο του 2023. Ούτε επ' αυτού έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Το δικαστήριο ανέφερε ότι το συμβούλιο υπέθεσε με επαρκή πιθανότητα ότι η ανακοπή θα ήταν επιτυχής.

Μετά τις αποφάσεις των υπηρεσιών, το αρμόδιο επιμελητήριο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα αποφασίσει για την εξέλιξη της δίκης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές