Ερευνητές στη Μασαχουσέτη συνέδεσαν τον ιό SARS-CoV-2, με περίπου 1 στα 6 περιστατικά σηψαιμίας σε 5 νοσοκομεία της Βοστόνης τα πρώτα 2,5 χρόνια τις πανδημίας.

Ερευνητές του Brigham and Women's Hospital δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υγειονομικοί θα πρέπει να ξανασκεφτούν πώς αντιμετωπίζουν τη σηψαιμία. Η χρήση ηλεκτρονικών αρχείων υγείας επίσης δίνει πλαίσιο για μελλοντική επιτήρηση της σηψαιμίας, δήλωσαν.

Η Dr. Claire Shappell, δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, περιλαμβανομένων υγειονομικών, εξισώνουν τη σηψαιμία με βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις οδηγίες αντιμετώπισης και στα ποιοτικά μέτρα που απαιτούν άμεση χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς με εικαζόμενη σηψαιμία.

Όμως οι λοιμώξεις από ιούς όπως και ο SARS-CoV-2 μπορούν να προκαλέσουν την ίδια απορυθμισμένη απόκριση του ανοσοποιητικού που οδηγεί σε δυσλειτουργία των οργάνων όπως στη βακτηριακή σηψαιμία.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία από 5 νοσοκομεία για να παρακολουθήσουν το ποσοστό σηψαιμίας που συνδεόταν με την COVID. Τα κριτήρια περιλάμβαναν θετικό αποτέλεσμα σε τεστ - COVID και κλινικά σημάδια οργανικής δυσλειτουργίας.

Με στοιχεία Μαρτίου 2020 –Νοεμβρίου 2022, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερες από 430.000 νοσηλείες σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους.

Περίπου το 5,4% των νοσηλειών οφειλόταν σε λοιμώξεις COVID. Μεταξύ αυτών των ασθενών το 28,2% είχε σηψαιμία σχετιζόμενη με COVID.

Το ποσοστό θνητότητας σε ασθενείς με COVID και σηψαιμία αρχικά ήταν υψηλό – περίπου 33% -τους πρώτους 3 μήνες της πανδημίας. Με τον καιρό μειώθηκε και ήταν παρόμοιο με το ποσοστό θνητότητας για τη βακτηριακή  σηψαιμία (14,5%).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλεφαροπλαστική: Σε ποιον γιατρό θα πρέπει να απευθυνθείτε
Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
Μ. Χειμώνας στην ημερίδα του iatronet.gr: Παγκόσμιο φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων